Radnicima Sportskog centra u Prokuplju duže od mesec dana nerešen status nakon likvidacije preduzeća

Izvor: JužneVesti.com, 21.Sep.2021, 18:40

Radnicima Sportskog centra u Prokuplju duže od mesec dana nerešen status nakon likvidacije preduzeća

Nakon odluke Privrednog suda o pokretanju likvidacije prokupačkog Sportskog centra od 16. avgusta ove godine, status 67 radnika u stalnom radnom odnosu kojima do danas nije raskinut ugovor o radu je nejasan, a novoizabrani likvidacioni upravnik iz Niša Bratislav Rajković kaže da je u startu napravljena greška jer je svima morao da se prekine ugovor o radu sa tim datumom. On nije mogao da komentariše kako će taj problem biti rešen, ali je pozvao zaposlene, kao i sve poverioce da prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << potraživanja zaključno sa polovinom avgusta, a isplata će biti, kaže, nakon završenog procesa likvidacije.

Rajković ističe da je to što su radnici i nakon 16. avgusta nastavili da rade pravno pitanje koje će rešavati sa pravnim savetnicima i sa osnivačem, ali će sve, dodaje, biti razjašnjeno narednih dana.

Naglašava da je pre nekoliko dana dobio rešenje Privrednog suda i da još uvek nije upoznat sa svim detaljima odluke o likvidaciji, ali tvrdi da će postupak ići svojim tokom i po zakonu.

Naredna 2 dana obaviću razgovor sa radnicima i sa osnivačem, a to je Skupština Prokuplja. Njihova konačna odluka je da se briše preduzeće i to će biti moj posao. Ima jedan mali problem jer je prethodni likvidacioni upravnik trebao da postupa po određenim procedurama, a pošto nije to uradio, ja sam pruzeo postojeće stanje i videću kako i šta dalje nakon što sagledam čitavu situaciju – rekao je Rajković.

On dodaje da su radnici dužni da sa danom pokretanja likvidacije podnose prijavu svojih potraživanja i to traje 120 dana od dana otvaranja likvidacije. To znači da će zaposleni i ostali poverioci zaključno sa 16. avgustom moći da podnesu prijave o kojima će se izjasniti likvidacioni upravnik.

Moj tim i ja odlučujemo o tim prijavama i hoće li se one priznati ili ne, a poverilac, ako nije zadovoljan, on može tužiti sudu. Sva plaćanja vezana za Centar su stopirana sa danom likvidacije, pa će tek nakon konačne liste potraživanja početi isplata. Radnici kao poverioci Sportskog centra ne mogu imati povlašćen status prilikom isplate u odnosu na druge firme ili pojedince - ističe Rajković.

Kako o odluci o pokretanju likvidacije Sportskog centra stoji da će se svim zaposlenima, bez obzira na godine radnog staža, isplatiti 10 prosečnih plata u Srbiji, likvidacioni upravnik nije mogao da se izjasni da li se radi o bruto ili neto iznosu jer se, kako tvrdi, obično piše da li je to bruto ili neto iznos, te da ne zna zašto to nije urađeno u odluci.

Kako je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović ranije rekao da će radnici dobiti 10 neto plata, što je oko 650.000 dinara, pojedini radnici već najavljuju tužbe, jer u konsultaciji sa advokatima smatraju da, kako nije precizirano da li je neto ili bruto, onda se podrazumeva bruto isplata, što je preko 850.000 dinara po zaposlenom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.