Prokupački advokat tužio Osnovno i Više tužilaštvo zbog favorizovanja kolega

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokupački advokat tužio Osnovno i Više tužilaštvo zbog favorizovanja kolega

Zbog činjenice da je od 2016. do danas samo 4 puta angažovan po službenoj dužnosti, a da su pojedine kolege, tvrdi, u istom periodu dobijale posao 13 i više puta, advokat iz Prokuplja Slobodan Stojanović tužio Osnovno i Više javno tužilaštvo u Prokuplju, Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji i Osnovni sud u Prokuplju i Kuršumliji.

Stojanović je tužbu podneo "zbog propusta u postavljenju branioca po službenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dužnosti" i traži naknadu štete za izgubljenu dobit.

Kao primer Stojanović navodi podatak da u prvih godinu dana početka bavljenja advokaturom nije dobio nijedan slučaj po službenoj dužnosti, a da su neke njegove kolege za manje od 2 meseca angažovane 6 puta. Stojanović tvrdi da postoje "omiljeni" advokati; foto: Lj.M.

Kolega koji je upisan u registar advokata 4 meseca posle mene, angažovan je 6 puta za mesec i 20 dana, dok su pojedini advokati u istom danu i po 2 puta pozivani da zastupaju osumnjičene po službenoj dužnosti – tvrdi Stojanović.

Naglašava da se radi o ne tako zanemarljivim i sigurnim prihodima koje advokati naplaćuju od države za zastupanje osumnjičenih, a koji idu na teret države u slučaju kada uhapšeni nemaju novac da plate branioca.

Stojanović tvrdi i da se u većini slučajeva advokatima dodeljuju slučajevi po privatnoj vezi, poznanstvu i ustaljenoj šemi, te da su “omiljeni” advokati uglavnom oni koji su radili u tužilaštvu i policiji, kao i oni koji su rodbinski povezani sa ljudima iz pravosuđa.

U spisku angažovanih branilaca po službenoj dužnosti u poslednje četiri godine Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju koji nam je dostavljen, nedvosmisleno se vidi nesrazmeran broj postupanja, iako bi ona trebalo da budu približno jednaka kod svih registrovanih advokata – kaže Stojanović.

On ističe da je identična situacija i u postupcima pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kuršumliji.

U prokupačkom osnovnom javnom tužilaštvu odbacuju optužbe koje je izneo prokupački advokat i ističu da se sve radi po slovu zakona.

Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju strogo vodi red prilikom postavljenja branilaca po službenoj dužnosti i punomoćnika iz redova advokata, te da se strogo pridržava spiska koji im dostavlja Advokatska zajednica Prokuplje – kaže se u odgovoru prokupačkog Osnovnog tužilaštva.

Angažovanje po službenoj dužnosti, advokatima donosi siguran prihod, a u zavisnosti od slučaja, od države se može naplatiti od desetak pa do nekoliko stotina hiljada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.