Pojedina sela Topličkog i Jablaničkog okruga još bez struje, neizvesno kada će kvarovi biti popravljeni

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jan.2021, 14:47

Pojedina sela Topličkog i Jablaničkog okruga još bez struje, neizvesno kada će kvarovi biti popravljeni

Na desetine udaljenih planinskih sela Topličkog i Jablaničkog okruga već skoro desetak dana su bez struje, a prema rečima nadležnih u Kriznom štabu, šteta u pojedinim selima od ledene kiše i snega na niskonaponskoj mreži neće moći da se sanira ni u narednom periodu. Lokalne samouprave u Prokuplju, Kuršumliji i Medveđi pokušavaju da uz pomoć radnika EPS >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << -a saniraju kvarove, a dok se ne uspostavi uredno snabdevanje strujom, pojedinim domaćinstvima, pre svega sa malom decom, podeljeni su agregati.

U prokupačkoj opštini podeljeno je nekoliko agregata, u Kuršumliji dvadeseatak, a predsednik te opštine Radoljub Vidić kaže da se niskonaponska mreža polako popravlja jer su ekipe EPS-a i kuršumlijskog Komunalnog preduzeća non-stop na terenu.Zavejana sela bez struje već skoro desetak dana; Foto: Lj. M.

Put je očišćen ka svim selima i to je ono što smo mi prioritetno mogli da uradimo. Ipak, ledena kiša i sneg koji su pre 8 dana padali tokom čitave noći i dana, napravili su ogromnu štetu na dalekovodima, mnogo je polomljenih bandera, pokidanih žica, a dodatan problem je nepristupačan teren. Radimo koliko možemo, ali dvadesetak sela teško da može da se nada da će skoro dobiti struju jer su kvarovi veliki - kaže Vidić.

On dodaje da su najugroženijima podeljeni agregati, ali da je dodatni problem razuđenost kuća u svim selima kuršumlijske optine duž administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom, pa jedan agregat bar za osnovne potrebe maksimalno mogu da koriste jedna do dve porodice .

U selu Statovac u prokupačkoj opštini stanje je takođe alarmantno, struje nema, a u svim okolnim selima žive uglavnom staračka domaćinstva. Predsednik Mesne zajednice Milorad Kovačević kaže da se meštani organizuju i pomažu jedan drugom tako što mlađi obilaze one starije i donose im osnovne potrebštine kako bi preživeli ledene dane.Niskonaponska mreža pokidana od ledene kiše, snega i drveća; Foto: Lj. M.

Mi smo odsečeni od sveta, ne želim da krivim nikoga, ali je stanje katastrofalno. Struja je najveći problem, ovde su stariji ljudi i ne mogu da se čuju sa svojim porodicama. Put je koliko-toliko prohodan, ali opasan jer drveće i dalje pada. Za ledenu kišu i nepogodu koja nas je zadesila niko nije kriv, ali za haos oko snabdevanja strujom po meni je kriv EPS koja nije redovno održavao mrežu u ovom delu, nisu se sekle ni grane drveća koje su sada otežale i napravile haos pokidavši kablove i bandere – kaže Kovačević.

Dodaje da su tokom vikenda pojedina sela dobila struju, ali da je i dalje veliki broj porodica do kojih je teško doći i gde će popravka elektromreže trajati još neko vreme.

U EPS-u nisu odgovarali na pitanja novinara Južnih vesti koliko je tačno domaćinstava u Toplici bez struje, kolika je pričinjena šteta i da li se ona mogla preduprediti redovnim održavanjem i remontom elektromreže, kao i kada će se stanje normalizovati u svim domaćinstvima, od kojih većina od 11. januara nema struju.

U opštini Medveđa je oko 250 domaćinstava bez struje, a predsednik Opštine Nebojša Arsić kaže da je do sada popravljeno 8 trafostanica.

U nekim selima uspostavljeno snabdevanje strujom, meštani imaju mobilni i televizijski signal, ali da je i dalje problem kako osposobiti sve, jer pored snega, popravku kvarova otežavaju oborena stablA i sneg.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.