Počela berba kukuruza u Toplici, rod manji i do 25 odsto

Izvor: JužneVesti.com, 17.Sep.2021, 12:37

Počela berba kukuruza u Toplici, rod manji i do 25 odsto

Na površini od oko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, čiji je prosečan rod od 4.500 do 5.000 kilograma po hektaru. Visoke temperature zabeležene tokom leta razlog su što će ovogodišnji rod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu, tvrde poljoprivredni stručnjaci.

Iz Savetodavne poljoprivredno-stručne službe u Prokuplju ističu da će berba kukuruza u Toplici potrajati do druge polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oktobra, jer vreme sazrevanja klasa zavisi kako od nadmorske visine na kojoj je kukuruz posejan, tako i od hibridnih sorti od kojih neke ranije, a neke kasnije sazrevaju.

Berba ranih sorti kukuruza na području Prokuplja i drugih opština Topličkog okruga počela je pre par dana. Vremenski uslovi nisu išli na ruku ratarima tokom leta, tako da će ovogodišnji rod biti manji za više od 25% u odnosu na prošlu godinu. Berba kukuruza iz grupe zrenja FAO 500, 600 i 700 trebala bi da krene krajem septembra ili prvih dana oktobra – kažu u prokupačkoj Poljoprivrednoj službi.

Cena mašinske berbe kukuruza po hektaru ove godine kreće se od oko 12.000 do 15.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.