Otvorena Drainčeva spomen-soba u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Avg.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Drainčeva spomen-soba u Prokuplju

U godini kada se obeležava pola veka Drainčevih književnih susreta i 120 godina od rođenja Radeta Drainca, u Prokuplju je otvorena spomen-soba ovog kontraverznog i jednog od najpoznatijih topličkih, ali i srpskih pesnika. Spomen-sobu će krasiti Drainčeve slike, rukopisi i zaostavština ovog pesnika, a o njoj će se brinuti prokupačka biblioteka.

U njeno opremanje je uloženo oko 2 miliona dinara, od toga 835.000 je obezbeđeno po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, primenom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oportuniteta od strane Ministarstva pravde, dok je ostatak novca obezbedio grad Prokuplje.

Prema rečima nadležnih u spomen-sobi će biti izložene sve Drainčeve knjige i kako kažu ovo će biti mesto gde će se okupljati i sretati oni koji slave njegovo ime i delo.

Spomen-soba je veličine 54 kvadrata i nalazi se u prizemlju zgrade nekadašnjeg Zanatskog doma, stotinak metara udaljena od centra grada. Zamišljeno je da redovno spomen-sobu posećuju prokupački osnovci i srednjoškolci, meštani Prokuplja kao i turisti koji obilaze ovaj Grad - rekao je Dragan Ognjanović direktor biblioteke.

On dodaje da će ovaj objekat omogućiti da Drainčevo stvaralaštvo bude stalno dostupno posetiocima i jedno od mesta u mreži “Muzeja književnosti“ u Srbiji, uz već postojeće postavke Branka Miljkovića i Stevana Sremca u Nišu i Bore Stankovića u Vranju.

Inače tokom dana u sklopu obelešavanja Drainčevih susreta uručena je nagrada ovogodišnjem dobitniku, književniku Miroslavu Tešiću iz Beograda, a otvaranju je prisustvovao i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.