Niš nova Toskana - Svetski dan turizma obeležen promocijom lokalnih vinarija

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2022, 16:44

"Niš nova Toskana" - Svetski dan turizma obeležen promocijom lokalnih vinarija

Vinski put Niša i njegova "izgradnja" predstavljeni su u Gradskoj kući u tom gradu, a povodom Svetskog dana turizma. Ono što potvrđuje kvalitet lokalnih vinarija, kako su naveli vlasnici, jesu brojne nagrade koje osvajaju, a Niš su zbog ovog pića uporedili sa Toskanom.

Svetski dan turizma se obeležava od 1979. godine, a u Nišu je obeležen promocijom vinskog turizma. Vinski put južne Srbije prolazi kroz četiri rejona - Niš, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Prokuplje, Leskovac i Vranje i obuhvata više vinogorja. "In vino vertias"; foto: T. T.

Na osnovu ove geografske putanje agencija "Pleasure" koja promoviše turističke proizvode napravila je i rute koje građani mogu da obiđu i da upoznaju predele na jugu i probaju različite vrste vina koje su u ponudi u tom kraju.

Njihov kvalitet, kako je rekao predsednik udruženja vinogradara Niš Bora Jović, potvrđuju i nagrade koje su osvajale lokalne vinarije, a poslednje su one na sajmu koji je održan u okviru "Otvorenog Balkana". Promocija lokalnih vinarija; foto: T. T.

Niško vinogorje je bilo ogromno vinogorje, pre 40 godina je bilo 5.000 hektara pod vinogradima, ovde se živelo za vino i živelo od vina. Ja godinama volim da upotrebim jednu reč - Niš nova Toskana ili niška Toskana. Mislim da sazreva vreme kad ta reč neće biti pretenciozna i gde će ona u potpunosti opravdati takve itencije niških vinarija - istakao je Jović.

Vlasnici vinarija upoređuju Niš sa Toskanom; foto: T. T. U Nišu će naredne godine u martu biti održan Međunarodni sajam turizma, a direktorka Turističke organizacije Dragana Božić je istakla da grad može da se ponosi prometom turista u 2022. godini.

Prema statističkim podacima, mi smo premašili rekordnu 2019. godinu. Još nemamo zvanične podatke za avgust i septembar, ali znamo da je više od 40 odsto povećan broj turista u odnosu na 2019. godinu, zaključno sa julom beležimo 145.000 noćenja - rekla je Božičeva.

Iako godina još nije završena, većnica za kultutu Adriana Anastasov je istakla da Grad može da se pohvali najvećim brojem turista u poslednjih 20 godina.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Promocija vinskog turizma za Svetski dan turizma

Izvor: JUGpress.com, 27.Sep.2022

NIŠ.. Turistička organizacija Niša obeležila je Svetski dan turizma u Gradskoj kući i predstavila novu ponudu za turiste – vinski turizam u Nišu. Obeležavanju Svetskog dana turizma prisustvovala je gradska većnica Adriana Anastasov, resorno zadužena za turizam i kulturu, ali i predstavnici...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.