Još jedna porodica osuđenika reaguje na uslove lečenja od kovida u prokupačkom zatvoru

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2021, 11:11

Još jedna porodica osuđenika reaguje na uslove lečenja od kovida u prokupačkom zatvoru

Nakon porodice preminulog profesora niškog DIF-a Saše Markovića, o uslovima lečenja u Okružnom zatvoru u Prokuplju govori i sin Dragoslava Ilića, koji je zbog kovida bio u izdvojenom odeljenju zajedno sa pokojnim Markovićem.

71-godišnji Ilić iz sela Brest kod Merošine osuđen je na 6 meseci zatvora, a na odsluženju kazne bio je od 12. maja ove godine.

Njemu je, kao i pokojnom Markoviću, prisustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << korona virusa ustanovljeno 28. septembra, a nakon pregleda u Opštoj bolnici u Prokuplju, zajedno su vraćeni u zatvorsku jedinicu gde je započeto njegovo lečenje.

Tu se, kaže njegov sin Goran, zadržao do 3. oktobra, do dana kada je Marković umro i kada je njegov otac prebačen na lečenje u prokupačku Bolnicu.

Nismo imali kontakt od 28. septembra, posle testiranja, sve do 3. oktobra. Zašto su ih vratili u zatvor? Kada su mi javili, on je bio na kiseoniku u Bolnici. Situacija nije bila sjajna, primljen je u jako lošem stanju, sa povećanom temperaturom i otežanim disanjem. Imao je sve simptome kovida. To piše i u otpusnoj listi - kaže Ilić.

On tvrdi da se zdravstveno stanje njegovog oca upravo pogoršalo u tim danima kada je od kovida lečen u prokupačkom Okružnom zatvoru.

Uslovi gde su bili prebačeni su, kako je otac rekao, katastrofa. Mala prostorija, bez vazduha i kiseonika. Ne znam zašto ih odmah nisu ostavili u bolnicu na lečenje. Tamo imaju lekara koji dolazi na nekoliko dana, nema stalnog - kaže sin.

Njegov otac je i pre odlaska na odsluženje zatvorske kazne imao zdravstvene probleme - dve operacije oka, srčane i probleme sa pritiskom, a u prokupačkoj Bolnici proveo je na lečenju 29 dana, sve do 1. novembra.

Iako je na odsluženju kazne trebalo da bude do 12. novembra, iz zatvora pušten 9 dana ranije, zbog zdravstvenog stanja, a sa uslovom da te preostale dane odsluži kada mu se ono poboljša, početkom naredne godine.

Ipak, njemu je stanje 8. novembra pogoršano kada je imao jedan, a potom nakon nekoliko dana i drugi moždani udar.

U danima kada je Marković preminuo, a njegov otac prebačen na lečenje u Bolnicu, ukupno 12 zatvorenika je bilo zaraženo kovidom.

Pokušavao sam da stupim u kontakt sa upravnikom, ali je to nemoguće. Kako je bilo moguće da 12 zatvorenika dobiju kovid? - pita Ilić.

Zbog lečenja njegovog oca u zatvoru i tamošnjih uslova, najavljuje i prijavu Tužilaštvu.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde ranije su rekli da su zaraženi kovidom odvojeni od ostalih zatvorenika u prokupačkom Zavodu i da su pod nadzorom lekara 24 sata dnevno.

Tokom nadzora se više puta u toku dana meri svim licima telesna temperatura, nivo kiseonika u krvi, krvni pritisak, rade se laboratorijski pregledi, specijalistički pregledi u nadležnoj bolnici što znači da se prati njihovo opšte zdravstveno stanje. Svaki zavod od marta prošle godine ima, takođe, odvojen deo za izolaciju i lečenje lica sa simptomima kovida - rekli su iz Uprave.

Rekli su i da zaraženi osuđenici dobijaju neophodnu terapiju koju prepisuju lekari, odnosno infektolog Opšte bolnice u Prokuplju i da se leče u skladu sa protokolom koji se primenjuje za sve građane Srbije.

Porodica preminulog profesora prva je reagovala na postupanja nadležnih, a zaštitnik građana nakon toga naložio nadzor.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.