Besplatna agrohemijska analiza zemljišta za poljoprivrednike Topličkog okruga

Izvor: JužneVesti.com, 24.Sep.2021, 10:49

Besplatna agrohemijska analiza zemljišta za poljoprivrednike Topličkog okruga

Kako bi saznali kakvo im je zemljište na parcelama i na taj način odredili koja će poljoprivredna kultura najbolje uspevati i imati velike prinose i kvalitet, koje mineralno đubrivo i u kojoj količini ga upotrebiti, svi poljoprivrednici Topličkog okruga koji imaju registrovano gazdinstvo mogu da izvrše analizu zemljišta koja je besplatn, a rade je savetodavci u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Prema podacima nadležnih u ovoj službi, za prvih 8 meseci ove godine na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađa primljeno je oko 1.100 uzoraka zemlje sa voćarskih i ratarskih parcela od oko 400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Korist od analize zemljišta je višestruka. Između ostalog, da bi dobili podsticajna sredstva za nove voćne zasade registrovani poljoprivrednici pored ostalog, mora da poseduju i dokument da je urađena agrohemijska analiza zemljišta. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva finansira analizu zemljišta, tako da je ona za registrovane poljoprivrednike besplatna -kažu savetodavci iz PSSS.

Dodaju da je u ekonomskom interesu poljoprivrednika da imaju izveštaj o hemijskoj analizi zemljišta, a bliže informacije toplički poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama PSSS ili na telefon 0278100525.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.