Lisovolik: Deo od Telekoma za dugove i kamate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2010, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisovolik: Deo od Telekoma za dugove i kamate

BEOGRAD -

BEOGRAD, 30. novembra (Tanjug) –

Šef beogradske kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda Bogdan Lisovolik izjavio je da je u pregovorima sa Vladom Srbije dogovoreno aktivno upravljanje tokovima budžetskih sredstava, uključujući i deo prihoda od prodaje "Telekoma", kako bi se smanjili rashodi države po osnovu kamata.

"Takođe, postignut je i dogovor o nekoliko mera za povećanje prihoda u državnoj kasi. Konkretno, dividenda od 'Telekoma' za 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu takođe će biti na raspolaganju vladi, uprkos tome što se prodaja kompanije očekuje u 2011. godini. Biće i malih povećanja nekih poreza, uključujući i dodatne akcize na cigarete", rekao je Lisovolik u intervjuu za "Politiku".

Teški pregovori

Na pitanje kako je odlučeno da se ograniči rast plata i penzija u januaru, s obzirom na to da je u petoj rundi pregovora sa MMF-om dogovoreno da će rast biti onoliki koliko bude iznosila inflacija u drugoj polovini ove godine, Lisovolik kaže da je "ključni cilj bio da se dostigne minus u budžetu od 4,1 odsto, koji će obezbediti da se više novca potroši na najugroženije grupe stanovništva".

"Imajući u vidu ova ograničenja, precizni parametri za odmrzavanje plata i penzija takođe su zavisili od toga u kojoj meri će se štedeti u svim drugim oblastima", rekao je šef beogradske kancelarije MMF-a koji je, posle odlaska šefa misije Alberta Jegera iz Srbije, rukovodio pregovorima koji su nastavljeni telefonom i elektronskom poštom.

On je rekao da pregovori nisu bili laki ni za koga i istakao da je važno to da konačno postoji dogovor vlade oko ključnih ciljeva u skladu sa glavnim ciljevima programa.

Cene neprijatno izenađenje

Lisovolik dodaje da je rast cena u Srbiji zaista bio iznenađujuć i da se mora shvatiti ozbiljno.

"Istovremeno, mi smo uvereni da NBS ima potrebne instrumente i da će nastaviti da primenjuje odgovarajuću politiku kako bi se inflacija vratila u ciljane okvire u drugoj polovini naredne godine. U tom kontekstu, značajno je da se budžet za 2011. godinu usvoji i primenjuje u skladu sa dogovorenim okvirom, jer bi se time značajno podržali napori da se dostigne ciljana inflacija, kroz razumno vođenje politike javne potrošnje", rekao je on.

Na pitanje da li je Misija kao "toplu dobrodošlicu" doživela to što je na početku razgovora Vlada Srbije odlučila da zakon o penzijama povuče iz parlamenta, Lisovolik kaže da MMF razume da je to učinjeno pod velikim pritiskom sindikata.

"Uglavnom, dogovoreno je da se naprave samo dve dodatne izmene. Da se zaštite najugroženiji penzioneri kroz prihvatanje da minimalna penzija bude 27 odsto prosečne zarade. Takođe, u periodu 2011. do 2013. godine neće se povećavati granica za odlazak žena u penziju niti će se u tom periodu smanjivati procenat uvećanja staža osiguranja za žene, što je odlaganje od dve godine u odnosu na ono što je ranije dogovoreno", rekao je Lisovolik u intervjuu za "Politiku".

On je zaključio da u MMF-u veruju da su "ta prilagođavanja samo umereni korak u pravom smeru - apsolutni minimum koji daje šansu, ali ne i garanciju da se izbegnu drastičnije reforme penzionog sistema u vrlo bliskoj budućnosti".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.