Izvor: Southeast European Times, 26.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanični rezultati potvrdili da Basesku i Džoana ulaze u drugi krug predsedničkih izbora u Rumuniji

26/11/2009

BUKUREŠT, Rumunija -- Konačni rezultati objavljeni u četvrtak (26. novembra) ujutru pokazali su da je sadašnji predsednik Trajan Basesku iz Liberalno demokratske partije (PDL) odneo 32,5 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora održanom u nedelju. Centralni izborni biro dodao je da će Mirča Džoana iz Socijaldemokratske partije (PSD) biti Baseskuov protivkandidat u drugom krugu 6. decembra, sa 31 procentom glasova. Krin Antonesku iz Nacionalno liberalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << partije (PNL) bio je iza njih sa 20 odsto glasova. On i Džoana potpisali su u sredu politički sporazum između svojih stranaka kojim su obuhvaćeni i drugi krug izbora i nova koalicija u parlamentu koja će imati potpunu većinu. PNL i Demokratski savez Mađara potpisali su sličan sporazum, što jača novu koaliciju.

U međuvremenu, konačni rezultati referenduma koji se podudario sa nedeljnim izborima pokazuju da 78 odsto birača podržava jednodomni parlament umesto dvodomnog, dok je 89 odsto njih glasalo za smanjenje broja zakonodavaca sa 471 na ne više od 300. Zvaničnici kažu da je izlaznost na referendumu bila 51 odsto. (Jurnalul National, Agerpres, Medijafaks, Hotnews.ro - 26/11/09; Sinhua, Hotnews.ro, Agerpres - 25/11/09)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.