U Belorusiji protest opozicije pred predsedničke izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2020, 22:20

U Belorusiji protest opozicije pred predsedničke izbore

U Minsku je danas održan do sada najveći protest opozicije na kojem se okupilo oko 5.000 ljudi koji podržavaju kandidatkinju na predsedničkim izborima koja će biti protivnik beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku na glasanju 9. avgusta.

Očekuje se da će Lukašenko, poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija i koji čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine, ponovo pobediti na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsedničkim izborima.

Na protestu je bila Svetlana Tihanovska, kandidatkinja na izborima, inače supruga popularnog blogera Sergeja Tihanovskog, uhapšenog po optužbi da je napao policajca. Ona je protestu rekla da će se tokom kampanje boriti za oslobađanje privedenih demonstranata na prethodnim protestima.

Beloruske vlasti su nedavno zabranile učešće na predstojećim predsedničkim izborima dvojici glavnih rivala Lukašenka.

Centralna izborna komisija odlučila je da na glasačkom listiću bude pet kandidata, ali ne i Valeri Cepkalo i Viktor Babariko, čime je Lukašenko ostao bez ozbiljne konkurencije.

Babariko, bivši direktor banke u vlasništvu Rusije, skupio je više od 400.000 potpisa podrške, četiri puta više od potrebnog broja, ali je prošlog meseca uhapšen po optužbi za pranje novca.

Cepkalo, bivši ambasador u SAD i osnivač uspešnog visokotehnološkog parka, predao je 160.000 potpisa podrške, ali je komisija navela da je validno bilo 75.000, nedovoljno za kandidaturu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.