Tusk: Za Evropu najbezbednije da Francuzi izaberu Makrona ili Fijona

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Za Evropu najbezbednije da Francuzi izaberu Makrona ili Fijona

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da bi za Evropu bilo najbezbednije da Francuzi sutra na predsedničkim izborima izaberu nekog od proevropskih kandidata - Emanuela Makrona ili Fransoa Fijona, premda on procenjuje da će u drugi krug ući kandidatkinja francuskih nacionalista Marin Le Pen.

- Nadam se - i to govorim u evropskom, ali i u poljskom interesu - da finale u Francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće proći uz neka dramatična iznenađenja - kazao je danas poljskim medijima Tusk u Sopotu, na severu Poljske, gde slavi svoj 60. rođendan.

Predsednik Evropskog saveta je naglasio da, mada želi da bude neutralan, smatra da je za Evropu sigurno bolje da u prvom krugu i kasnije eventualno u drugom krugu predsedničkih izbora, pobede kandidati koji su očigledno proevropski.

- U Francuskoj je najviše proevropski orijentisan i najbezbedniji iz ugla interesa Poljske (centrista) Emanuel Makron, kao i moj saborac iz političke porodice i moj prijatelj Fransoa Fijon koji je možda malo više evroskeptičan, ali i on je bezbedan izbor za Evropu i Poljsku - kazao je Tusk.

Po oceni Tuska, ulazak u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj 7. maja mogu da očekuju Makron i Marin Le Pen.

Tusk je svoj 60. rođendan danas u Sopotu proslavio prijateljskom fudbalskom utakmicom s radnicima zadruge u kojoj je i on radio kao fizički radnik 1980-tih godina kada mu je komunistički režim zbog disidentske aktivnosti onemogućio da se bavi svojom profesijom istoričara.

Tusk je od njih na poklon za rođendan dobio dres kluba za koji navija - "Lehije Gdanjsk", ali, umesto broja, na njemu je rezultat 27:1. To je podsećanje sadašnjih poljskih vlasti konzervativne evroskeptične stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da ih je Tusk ndavno s tim rezultatom pobedio u EU, kao što ih je i ranije, osam godina, pobeđivao na svim nivoima izbora u Poljskoj.

Uprkos nastojanju vlade poljske premijerke Beate Šidlo da to po svaku cenu spreči, Tusk je u martu ponovo izabran na čelo Evropskog saveta i to rezultatom glasanja 27:1. Protiv Tuska je glasala samo Poljska, a podržalo ga je svih ostalih 27 članica, čak i Mađarska, najbliža saveznica Poljske, od koje je Kačinjski očekivao da će se makar uzdržati.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.