Izvor: RTS, 17.Avg.2020, 10:01

Tihanovska poručila da je spremna da postane nacionalni lider Belorusije

Protivkandidatkinja Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska zatražila je u video-poruci oslobađanje svih političkih zatvorenika, kao i da se pripremi pravni okvir i uslovi za nove predsedničke izbore koje bi priznala i međunarodna zajednica.
Svetlana Tihanovskaja je poručila da je spremna da postane nacionalni lider Belorusije, gde već nedelju dana traju protesti nakon predsedničkih izbora na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pobedu proglasio Lukašenko.

"Spremna sam da preuzmem odgovornost i ponašam se kao nacionalni lider kako bi se situacija u zemlji smirila i vratila u normalan ritam", rekla je Tihanovska u video-poruci iz Litvanije objavljenoj na Jutjub kanalu.
Zatražila je oslobađanje svih političkih zatvorenika, kao i da se pripremi pravni okvir i uslovi za nove predsedničke izbore koje bi priznala i međunarodna zajednica.
"Želela bih da se obratim onima u uniformi. Belorusi su ljudi koji ne prihvataju nasilje, Belorusi su velikodušni i pošteni. Ako odlučite da ne izvršavate svoje nelegalne naredbe i prebacite se na stranu ljudi, oni će vam oprostiti, podržati vas i neće vas kriviti u budućnosti", rekla je Tihanovska, prenosi Rojters.
Ponavljanje izbora značilo bi smrt Belorusije kao države, izjavio je juče Lukašenko na skupu podrške njegovoj politici u Minsku.
U glavnom gradu Belorusije održan je i miting opozicije, koja ga smatra najvećim u istoriji zemlje.
Bivša nastavnica engleskog jezika, Svetlana Tihanovska postala je jedna od vodećih ličnosti opozicije protiv Lukašenka, koji se bori da obuzda talas masovnih protesta i štrajkova koji predstavljaju najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj vladavini zemlje.
Prošle nedelje je pobegla u inostranstvo, rekavši da je to učinila zbog bezbednosti svoje dece, ali ubrzo je počela sa objavljivanjem novih video-snimaka sa pozivom na nastavak antivladinih protesta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.