Republikanci smenili Liz Čejni sa položaja lidera stranke

Izvor: VOA, 12.Maj.2021, 18:22

Republikanci smenili Liz Čejni sa položaja lidera stranke

Republikanci u Predstavničkom domu smenili su svoju članicu iz Vajominga Liz Čejni, ćerku bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, sa položaja jednog od lidera stranke, zbog toga što je kritikovala neosnovane tvrdnje bivšeg predsednika Donalda Trampa da je na novembarskim predsedničkim izborima, na kojima je izgubio od Džoa Bajdena, došlo do prevare. Republikanski kokus glasao je u sredu da smeni Čejni sa položaja predsedavajuće Konferencije republikanaca u Predstavničkom domu, što je treća najviša funkcija u rukovodstvu Republikanske stranke u donjem domu Kongresa, zadužena da prenese poruku stranke američkoj javnosti.  Čejni, koja je jedina predstavnica zapadne države Vajoming u tom zakonodavnom telu, nepokolebljivo odbacuje tvrdnje bivšeg predsednika Trampa da je on, a ne demokrata Džo Bajden, legitimni pobednik novembarskih izbora, iako je njegov izborni štab izgubio brojne parnice pred sudovima pokušavajući da promeni ishod u ključnim državama u kojima je Tramp poražen.  Čejni se našla na udaru kada je glasala za opoziv Trampa zbog njegove uloge u podsticanju pobune u Kapitolu 6. januara, kada su stotine Trampovih pristalica upale u zgradu Kongresa kako bi sprečili zakonodavce da sertifikuju Bajdenovu pobedu u Elektorskom koledžu.  U obraćanju u Predstavničkom domu u utorak uveče Čejni je Trampove postojane napore da delegitimizuje izborne rezultate opisala kao “pretnju kakvu Amerika do sada nikad nije videla”. “Bivši predsednik koji je isprovocirao nasilni upad u Kapitol kako bi pokrao izbore nastavlja sa pokupšajima da ubedi Amerikance da su mu izbori oteti. Time rizikuje da podstakne novo nasilje”, poručila je Čejni.  Braneći svoj veoma konzervativni učinak u karijeri, Čejni je naglasila da je "najkonzervativniji od svih konzervativnih principa poštovanje vladavine prava" i da neće da “sedi i nemo posmatra dok drugi vode stranku stazom koja napušta vladavinu prava, a pridružuje se krstaškom ratu bivšeg predsednika da podrije našu dem okratiju”. Članica Predstavničkog doma iz Njujorka Elis Stefanik, koja je sa oduševljenjem podržala Trampove izborne tvrdnje, najverovatnije će zameniti Liz Čejni na položaju. Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti podržao je Stefanik tokom intervjua za američku kablovsku mrežu Foks njuz. 

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Republikanka Čejni isključena iz rukovodstva zbog kritika na račun Trampa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Maj.2021, 01:03

Republikanci u Predstavničkom domu SAD-a glasali su za uklanjanje kongresmenke Liz Čejni (Cheney) sa jedne od vodećih pozicija u ključnom trenutku za usmeravanje stranke.To je istovremeno potvrda i dalje velikog uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump). Republikanka koja je zauzimala treću...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.