Pupovac: Previše hladnoće u odnosima Srbije i Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2020, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Previše hladnoće u odnosima Srbije i Hrvatske

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je da većina građana i građani srpske nacionalnosti u Hrvatskoj očekuju posle pobede Zorana Milanovića na predsedničkim izborima poštovanje razlika i građanckih vrednosti.

U intervjuu za beogradsku "Politiku" od nedelje, on je istakao da to znači poštovanje multietičnosti i poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalne ravnopravnosti i građanske jednakosti.

Prema njegovim rečima, izuzetno je u predsedničkoj kampanji bila važna Milanovićeva poruka da je rat završsen, i to i za Srbe u Hrvatskoj, i za sve građane Hrvatske i za hrvatsku politiku uopšte.

Pupovac je rekao da je u razgovorima na Badnji dan s Milanovićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem shvatio da će trebati dosta truda da se stvari (u odnosima Srbije i Hrvatske) dovedu u stanje normalnosti i funkcionalne saradnje.

Dodao je da je u tim razgovorima stekao utisak o svesti i jedne i druge strane koliko je to nužno zbog interesa obeju država i zbog interesa svih njihovih građana, a posebno Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj.

"Previše se nakupilo hladnoće u tim odnosima, previše je poruka koje stvaraju loše osećaje u javnosti i na jednoj i na drugoj strani. Politike i Hrvatske i Srbije iscrpljuju se u neproduktivnosti evociranja na tragične događaje poslednjeg rata i Drugog svetskog rata", rekao je Pupovac.

On je istakao da se mora razgovarati i o saradnji u budućnosti i perspektivi u odnosima Hrvatske i Srbije i uopšte Hrvata i Srba, što nije bilo na dnevnom redu u proteklih pet godina.

Posebno je ukazao da će srpska zajednica i njene institucije biti "posvećene novom naporu, novim nastojanjima i novoj energiji za unapređenje i za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije".

Pupovac je još rekao da je SDS S, koja je članica vladajuće koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom, kao što je bila i sa socijaldemokratama dok je na čelu vlade bio Milanović, zainteresovana za saradnju novog predsednika i premijera Andreja Plenkovića.

On je ocenio i da su rezultati izbora u Hrvatskoj važni i za BiH, Srbiju i druge zemlje u regionu, gde ima dosta nerešenih pitanja, loših političkih odnosa, napetosti i nesporazuma, i da će omogućiti bolju komunikaciju i njihovo prevazilaženje nego što je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina.

Pupovac je rekao i da nije realno očekivati da se može brzo i lako zaustaviti istorijski revizionizam koji je prisutan u Hrvatskoj, jer to nije "slabašan talas, ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje", ali da se ipak može očekivati poboljšanje.

"Mislim da ćemo imati neku vrstu umerenijeg stanja nego do sada, nešto više svesti o tome šta se može revidirati i šta je obnavljanje nacionalne simbolike i tradicije, a šta je ono što se kao zlo ne sme legitimisati u novim okolnostima, ne sme davati prostora i ne sma slaviti u novim vremenima", zaključio je Pupovac u intervjuu za "Politiku".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.