Profesor koji je pogodio rezultate američkih izbora od 1984. predviđa ko će pobediti 3. novembra

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 10:00

Profesor koji je pogodio rezultate američkih izbora od 1984. predviđa ko će pobediti 3. novembra

Profesor koji je pogodio rezultate svih američkih predsedničkih izbora od 1984. predviđa da će u novembru američki predsednik Donald Tramp biti poražen.

Iako su mu gafovi česti, a pojavljivanje u javnosti retko, demokratski predsednički kandidat Džo Bajden po anketama ima veliku prednost uoči predsedničkih izbora u novembru koji će zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti referendum o Donaldu Trampu.

Kako prenosi Index.hr, Tramp zbog pandemije kovida-19 ne može održavati omiljene mu političke skupove, ali je svoj predsednički položaj maksimalno iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti.

S druge strane, sedamdesetsedmogodišnji Bajden pojavio se samo na nekoliko događaja u sklopu kampanja, a većinu je vremena proveo u svom domu u Vašingtonu. On je tako, zbog retkih nastupa, minimalizovao mogućnost da se zarazi koronavirusom, ali i da pogreši.

Sudeći po anketama, to mu se isplatilo, navodi hrvatski portal.

Prema stranici Real Clear Politics, koja daje prosek svih relevantnih anketa na nacionalnom nivou, Bajden ima 7,9 odsto prednosti nad Trampom. I što je još važnije, vodi u većini ključnih država.

Alan Lihtman, profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu je do sada točno predvideo rezultat svih američkih predsedničkih izbora od 1984., uključujući iznenađujuću Trumpovu pobedu 2016.

On sada predviđa da će na izborima 3. novembra pobediti Bajden, američki potpredsednik u dva mandata Baraka Obame. "To uopšte nema veze s Džoom Bajdenom", kazao je Lihtman u intervjuu za AFP.

Lihtman svoju prognozu temelji na onome što naziva "13 ključeva Bele kuće". Među njima su i sledeća pitanja: Koliko je jaka američka ekonomija? Postoje li društveni nemiri? Takmiči li se aktuelni predsednik? Da li je predsednik harizmatičan? Je li njegov protivnik harizmatičan?

Zadnji "ključ", navodi Lihtman, Bajden ne ispunjava. "On je vrlo saosećajan i iskren čovjek, ali nije inspirativan", kazao je.

Usprkos Bajdenovom vođstvu, Lihtman ne misli da je Bajdenova pobeda stopostotno sigurna. "On (Trump) će učiniti sve, on je beskrupulozan", kazao demokrat Lihtman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.