Izvor: RTS, 08.Avg.2022, 00:06

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro položio zakletvu

Prvi kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro položio je večeras zakletvu, obećavši da će se boriti protiv društvene nejednakosti.
Nekada član gerilske grupe M-19, Gustavo Petro je trijumfovao na predsedničkim izborima u junu, pobedivši konzervativne partije koje su nudile umerene promene, ali nisu uspele da se povežu sa glasačima koji su frustrirani zbog sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << većeg siromaštva i nasilja protiv lidera organizacija za ljudska prava i ekoloških grupa u ruralnim oblastima, preneo je AP.

Petro je obećao da će se boriti sa društvenim i ekonomskim nejednakostima, tako što će pojačati programe protiv siromaštva i povećati ulaganja u ruralne oblasti.
On je opisao politiku SAD u borbi protiv narkotika kao "veliki neuspeh", ali je rekao da bi voleo da sarađuje sa Vašingtonom kao ravnopravan partner.
Selaković prisustvovao inauguracijiMinistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je danas u Bogoti inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege, saopšteno je iz MSP-a.
Selaković je novom kolumbijskom predsedniku preneo lične čestitke predsednika Vučića, a on je, kako je naveo ministar, izrazio želju da se što skorije sretne sa našim predsednikom.
Šef srpske diplomatije ukazao je i da je Kolumbija četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, poručivši da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija brojne potencijale sveobuhvatne saradnje.
"Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Kolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju koje je za nas od najvišeg nacionalnog i političkog značaja, dakle pitanju KiM, ali i da one, koji su priznavači, upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima", rekao je Selaković.
Selaković je na marginama događaja razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom, ministrom spoljnih poslova Brazila Karlosom Alberom Frankom Fransom i i potpredsednikom. El Salvadora Feliksom Uljoom
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi predsednik Kolumbije položio zakletvu: Inauguraciji Petra prisustvovao i Selaković (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Avg.2022

Prvi kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro položio je sinoć zakletvu, obećavši da će se boriti protiv društvene nejednakosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.