Pobeda evropske Srbije

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda evropske Srbije

Boris Tadić pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, konačna je procena Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na osnovu 100 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka sa biračkih mesta širom Srbije. Prema CeSID-u, Tadić je osvojio 50,5 odsto glasova, a Tomislav Nikolić, kandidat Srpske radikalne stranke, 47,9 odsto glasova izašlih na izbore. U brojkama, Tadić je, prema CeSID-u, osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2.292.650 glasova, a Nikolić 2.178.014 glasova. Ukupna izlaznost bila je 67,6 odsto, što bi značilo da je na jučerašnjim izborima glasalo 4.542.358 građana sa pravom glasa.

Prema podacima Republičke izborne komisije, na osnovu obrađenih

Reakcije domaćih političara i analitičara na drugi krug izbora za predsednika Srbije možete pročitati ovde.

Reakciju slovenačkog predsedništva EU na rezultate izbora u Srbiji možete pročitati ovde.

Više informacija o neregularnostima i incidentima tokom glasanja možete pročitati ovde.

Više informacija o izveštavanju stranih medija koji prate izbore u Srbiji možete pročitati ovde.

Više informacija o glasanju na biračkim mestima širom sveta možete pročitati ovde.

rezultata sa biračkih mesta koja pokrivaju 95,14 odsto biračkog tela, Boris Tadić pobedio je sa 50,50 odsto dobijenih glasova, a Tomislav Nikolić dobio je glasove 47,78 odsto izašlih birača.

U svom prvom obraćanju posle objavljenih rezultata Boris Tadić se zahvalio celoj Srbiji na visokom stepenu političke svesti i svima koji su glasali na ovim izborima.

- Ovo je pobeda demokratske Srbije, pokazali smo svetu svoj demokratski kapacitet. Nema vremena za slavlje, nastavljamo gde smo stali. Čestitam mom protivkandidatu, razgovaraćemo vrlo brzo jer Srbija mora da ostane stabilna - rekao je Tadić u izbornom štabu DS oko 22.20 sati.

Izborni štab Borisa Tadića već oko 21 sat saopštio je da je Tadić pobedio na izborima. Marko Đurišić, šef izbornog štaba Borisa Tadića, rekao je da je, prema podacima DS, Tadić osvojio 50,4 odsto, a Nikolić 48,2 odsto glasova izašlih na izbore. Konačne procene izbornog štaba G17 plus takođe su govorile slično - Tadić 49,5 odsto, Nikolić 48,4.

U štabu radikala novinarima se, nekako u isto vreme, obratio Dragan Todorović, šef izbornog štaba Tomislava Nikolića, koji je izneo rezultate prema podacima SRS na osnovu 19,4 odsto obrađenog biračkog tela, a prema kojima je Nikolić u vođstvu sa 49,32 odsto prema Tadićevih 48,80 odsto. Iako je Todorović rekao da sumnja u procene CeSID-a da je Tadić pobedio na izborima, atmosfera u izbornom štabu radikala nije bila pobednička. Lica funkcionera i stranačkih aktivista bila su zabrinuta.

Nikolić priznao poraz

Svoj poraz, tačno u 22.17 sati, priznao je i Tomislav Nikolić.

- Brojaćemo glasove cele noći, ali već sada sam sklon da kažem da je Boris Tadić pobedio. Ja mu čestitam i zahvaljujem se svima koji su izašli na ove izbore i obećavam svojim glasačima da će uskoro imati novu priliku da glasaju za naš program - rekao je Nikolić.

Odmah posle obraćanja Tadića, u Beogradu, Novom Sadu i svim većim gradovima Srbije Tadićeve pristalice počele su slavlje na trgovima i ulicama. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je ishod predsedničkih izbora kao veliku pobedu petooktobarske Srbije, kojom je potvrđen nastavak evropskog puta Srbije.

- Ovi izbori bili su i referendum za evropsku Srbiju. Boris Tadić će biti predsednik svih građana Srbije. Mi moramo da čujemo šta kažu i oni koji su glasali za Tomislava Nikolića i u ovoj zemlji niko ne treba da se oseća kao gubitnik - rekao je Đelić i najavio da će u četvrtak potpisati politički sporazum koji Srbiju približava članstvu u EU.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je sinoć da Tadić pobedu „ne duguje političkim strankama, jer mu je veliki broj partija mimo očekivanja uskratio podršku", već građanima Srbije i njihovom „referendumski izraženom opredeljenju za evropski put Srbije".

Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost, ocenio je da je prava tema ovih izbora, zapravo, bila ocena svega što je urađeno od petog oktobra 2000. godine.

Velika izlaznost

- Razlika u glasovima je tanka i to praktično znači da je većina građana Srbije poslala poruku da je, ipak, zadovoljna promenama i putem kojim ide Srbija. Ali, isto tako, ne bi trebalo zaboraviti da je više od dva miliona građana uputilo poruku vlasti da nije zadovoljna i da vlast mora da se suoči i sa vlastitom arogancijom i sa problemima kao što su kriminal i korupcija. Takođe, ne dopada mi se što mnogi ocenjuju te birače Tomislava Nikolića kao ekstremne srpske nacionaliste. To su, po meni, ljudi koji su, pre svega, nezadovoljni rezultatima vlasti i to vlast mora da ima na umu - rekao je Svilanović. On je dodao da će rezultati izbora direktno uticati na budući rad Vlade Srbije, uz veliku verovatnoću da će uskoro uslediti i vanredni parlamentarni izbori.

- Očekujem da rad Vlade ubuduće diktira Demokratska stranka, kako je to bio slučaj u poslednjih nekoliko dana, ali isto tako očekujem i da u skorije vreme budu raspisani vanredni parlamentarni izbori jer rezultati predsedničkih izbora bitno menjaju odnos snaga u vladajućoj koaliciji - rekao je Svilanović.

Svilanović je ocenio da bi premijer Vojislav Koštunica, ako misli dobro Srbiji, trebalo da podnese ostavku, a da bi njegova stranka trebalo da u parlamentu podrži novu vladu koju bi predvodio neko iz DS. On je rekao da bi Koštunica trebalo da podnese ostavku jer su sve njegove procene bile suprotne onome što želi narod.

- Koštunica je procenio da nije vreme za izbore, iako je to suprotno onome što su građani izlaskom na glasanje pokazali. Procenio je da Srbija ne treba da potpiše sporazum sa Evropskom unijom, a građani su pokazali da žele suprotno - rekao je Svilanović.

U jučerašnjem drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji zabeležen je najveći odziv na izborima za predsednika republike od 2002. U prvom krugu izbora, 20. januara, odziv je bio 61,38 odsto, odnosno glasalo je 4.116.000 građana. Tada je Tomislav Nikolić dobio 1.646.000, a Boris Tadić 1.457.000 glasova.

Očigledno je da su građani ove izbore, kao i u prvom krugu, shvatili kao svojevrstan referendum na kome se Srbija opredeljivala za dva puta - proevropski i reformski Borisa Tadića i za put koji sledi SRS i njen kandidat Tomislav Nikolić, put koji, prema ocenama svih svetskih medija i analitičara, Srbiju vraća unazad i moguću izolaciju.

Prema rečima Zorana Lučića iz CeSID-a, može se napraviti paralela sa izborima održanim u septembru 2000. godine, kada je glasalo oko 4,7 miliona birača, „što je najveći odziv ikada u Srbiji".

Bez nepravilnosti

Što se tiče izlaznosti po regionima, u Beogradu je, prema CeSID-u, do 19 sati glasalo 62,3 odsto birača, u Vojvodini 66,8 odsto, u centralnoj Srbiji 63,0 odsto upisanih u biračke spiskove, a na Kosovu 49,5 procenata birača.

Na glasanje su juče izašli i premijer Vojislav Koštunica i njegov koalicioni partner Velimir Ilić, koji iako u koaliciji u Vladi sa DS nisu dali podršku Tadiću. Ipak, daleko najviše pažnje privukao je treći reket sveta i najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji je sa ocem i dedom glasao na glasačkom mestu u OŠ „Borislav Stanković" na Banjici. Takođe, na Zvezdari glasala je i četvrta teniserka sveta Jelena Janković.

Glasalo se i u dijaspori, u 36 zemalja na 65 biračkih mesta.

Jučerašnji drugi krug izbora protekao je, prema oceni posmatrača, bez većih incidenata i uz neznatan broj manjih nepravilnosti.



Beograd i Novi Sad proslavili pobedu

„Boris predsednik!", skandirala je masa koja se sinoć, odmah nakon prvih procena izbornih rezultata, okupila ispred centrale DS u Kolarčevoj ulici. Među nekoliko hiljada najviše je bilo mladih koji su došli da podele radost zbog rezultata i čestitaju Borisu Tadiću na pobedi.

U Kolarčevoj ulici su se, jedna uz drugu, vijorile zastave Srbije, EU i DS. Tu i tamo čuo se prasak neke petarde, zasvetlela je i pokoja baklja.

- Došla sam da proslavim pobedu jer sam se plašila da, ako Nikolić pobedi, ne bismo nikada ušli u EU. Izborom Tadića imamo šansu da ostanemo u zemlji kad završimo školu - kaže Anja T. (17).

Tri crne limuzine koje su se oko 22.45 pojavile u Kolarčevoj najavile su dolazak predsednika Srbije. Začule su se ovacije, poletele rakete s vrha zgrade.

- Zdravo, ljudi! Ovo je pobeda Srbije i demokratije! Mislim da smo i Evropi pokazali kakva je demokratija u Srbiji! - prekinuo je Tadić masu koja je i dalje skandirala i počeo svoj pobednički govor koji se mogao nazvati i lekcijom iz demokratije. On se zahvalio svima koji su ga podržali u zemlji, regionu, Evropi... Zahvalio se, zatim, protivnicima i onima koji ga nisu podržali jer je DS „tako uvidela koliko može sama".

- Želim da budete svesni svoje snage i snage svoje ideje. Čestitam svom protivniku i molim vas da pokažete veličinu i da mu i vi čestitate - dodao je Tadić, na šta je masa odgovorila ovacijama. Sa terase predsednik je poslao poruku i sunarodnicima na Kosovu da ih nikada neće izneveriti, da hoće mir, ali da traži da svi Srbi uvažavaju i poštuju njen narod.

Vrh Demokratske stranke slavlje je nastavio u kafiću „Demode" u blizini hale „Pionir".

Nekoliko hiljada Novosađana okupilo se sinoć na centralnom gradskom trgu da proslavi pobedu Borisa Tadića. Građani su ka centru grada krenuli već nakon prvih nezvaničnih podataka o Tadićevoj pobedi, a kolone vozila pristizale su iz svih krajeva grada. Istovremeno, šef pokrajinskog poslaničkog kluba DS Dragoljub Petrović prošetao se kroz Novi Sad u pravcu sedišta stranke uz pratnju tamburaša koji su svirali „U Novom Sadu". Par minuta nakon 23 sata, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta Novosađanima se pridružio i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, koji se sa svojim stranačkim kolegama iz Gradskog i Pokrajinskog odbora DS pridružio slavlju. Okupljenoj masi pridružili su se i posetioci „Egzitove" žurke „Nema zezanja", koja je u toku izborne večeri trajala u SNP. Uz vatromet, okupljeni građani, vođeni Pajtićem i gradskim funkcionerima Demokratske stranke, potom su se uputili u šetnju Bulevarom Mihajla Pupina. U momentu kada je kolona prolazila pored sedišta Srpske radikalne stranke, iz hiljade grla zaorilo se: „Pobeda, pobeda" i „Borise, Borise", nakon čega je pobednička šetnja nastavljena ka centru grada. S. T. - D. Đ. - A. L.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nikolić priznao poraz

Izvor: B92, 03.Feb.2008, 22:18

Beograd -- CeSID saopštio da je Boris Tadić na osnovu celokupnog uzorka dobio 50,5, Tomislav Nikolić 47,9 odsto glasova. RIK: Tadić vodi 50,5:47,78...Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio je 50,5 odsto glasova u današnjem drugom krugu izbora za predsednika Srbije, procena je CeSID-a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.