Mediji o razgovoru Lukašenko - Pompeo: Belorusija i Rusija spremne da odgovore na spoljašnje pretnje

Izvor: VOA, 24.Okt.2020, 18:44

Mediji o razgovoru Lukašenko - Pompeo: Belorusija i Rusija spremne da odgovore na spoljašnje pretnje

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, rekao je u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da su Belorusija i Rusija zajednički spremne da odgovore na spoljašnje pretnje, javila je agencija Rojters, navodeći kao izvor ruske agencije koje su prenele izveštaje beloruskih državnih medija.  “Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Belorusije. Istovremeno, zemlje su spremne da zajedno odgovore na eksterne pretnje”, javlja ruska agencija Interfaks prenoseći belorusku državnu televiziju, prenosi Rojters.  “Prema zajedničkom mišljenju, nakon Pompeove februarske posete Minsku, situacija se dramatično promenila. Pojavili su se novi izazovi”, preneo je Interfaks belorusku državnu televiziju. Belorusiju mesecima potresaju građanski protesti nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu. Pobedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsednika obavlja poslednjih 26 godina osporava deo građana i opozicija – tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana. Masovne proteste desetina hiljada građana širom Belorusije obeležile su brutalne policijske intervencije – dok je deo beloruskih opozicionih lidera potražio u egzil u inostranstvu. Među njima je i Svetlana Tihanovskaja – koju deo javnosti smatra legitimnom Lukašenkovom naslednicom. Sjedinjene Države su početkom oktobra uvele sankcije beloruskim zvaničnicima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik. Ukupno je sankcionisano osam osoba zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima posle predsedničkih izbora. Tome je prethodila odluka Evroposke unije koja je uvela sankcije beloruskim zvaničnicima za koje Brisel smatra da su odgovorni za obračun sa mirnim demonstrantima, opozicionim političarima i novinarima, kao i za prestupe tokom predsedničkih izbora u avgustu. Među 40 zvaničnika, kojima su uvedene sankcije, nema beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ali su evropski lideri nagovestili da bi on mogao da bude kažnjen kasnije ako ne započne razgovore sa opozicijom, Sa druge strane, tokom septembra ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Belorusiji zajam od 1,5 milijardi dolara. Osim novčane pozajmice, prema Putinovim tvrdnjama obećane tokom nedavne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina beloruskoj prestonici, predsednik Rusije ukazao je da će toj zemlji biti pruženi i drugi vidovi podrške - poput saradnje u oblasti bezbednosti.    

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo: SAD posvećene suverenitetu Belorusije

Izvor: Blic, 25.Okt.2020, 00:34

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je u telefonskom razgovoru sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom da su SAD posvećene suverenitetu Belorusije i podržavaju saradnju sa tom zemljom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.