LIDER PSG NE ŽELI KOALICIJE Zašto je Saša Janković zaratio SA SVIMA?

Izvor: Blic, 30.Avg.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIDER PSG NE ŽELI KOALICIJE Zašto je Saša Janković zaratio SA SVIMA?

Principijelnost ili isključivost, odlučnost ili odsustvo taktike, manjak mudrosti ili nedovoljno političkog iskustva. Teško je okarakterisati poteze koje je Saša Janković vukao poslednjih meseci, ali je lista političkih prijatelja sve kraća.

Lider Pokreta slobodnih građana i drugoplasirani na predsedničkim izborima za kratko vreme prešao je put od najjačeg i najpoželjnijeg opozicionara do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekog ko teško zajednički jezik može da nađe s bilo kim. Kao grom iz vedra neba pre desetak dana odjeknulo je saopštenje Jankovićevog pokreta u kojem navode da „obustavljaju planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac“, kako se navodi, „javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava“.

Samo neki mesec ranije, predstavnici PSG učestvovali su u javnoj raspravi u Ministarstvu pravde koja se ticala upravo promena Ustava.

Dušan Milisavljević, poslanik DS, nakon toga rekao je da je ruka te stranke i dalje ispružena ka Jankoviću, ali stigla im je nova packa.

- Nadamo se da će DS shvatiti da su pošli stranputicom koju im je Vučić utabao. Čekamo ih na putu istinske demokratije i ozdravljenja države i društva - rekao je Janković i čini se konačno stavio tačku na moguću koaliciju s DS uoči gradskih izbora.

Demokrate su gotovo horski na društvenim mrežama postavile pitanje kako Jankoviću sve to nije smetalo kada ga je najjača opoziciona stranka podržala na predsedničkim izborima.

„Godine 2004. DSS je tražio sanitarni otklon od DS. Ne znam zašto mi je to poznato“, napisao je na Tviteru Saša Paunović, funkcioner demokrata, aludirajući na Jankovićevu izjavu. Ješić je bio još oštriji:

„Da se Nada Macura nije opustila, ne bi bilo ovakvih izjava. Vrućina, malo tečnosti, nema slojevitog oblačenja... C,c,c.“

Odmah nakon predsedničkih izbora na kojima je osvojio odličnih 16 procenata i svojim pristalicama dao nadu da se nešto može promeniti u perspektivi, Jankovića su napustili neki od najbližih saradnika. Akademik Dušan Teodorović otišao je, a u izjavi datoj nakon toga rekao je da mu se čini da je polako bledela ideja “jedan od nas” i sve više se pretvarala u “jedan”.

Janković se razišao i sa Zoranom Živkovićem, kao i sa Marinikom Tepić, poslanicom koja je napustila LSV Nenada Čanka i bila jedan od najistaknutijih činilaca predsedničke kampanje bivšeg zaštitnika.

Pre toga, još pre nego što se znalo ko će biti kandidati za predsednika, Janković se ne baš prijateljski razišao sa Nenadom Čankom i to tako što mu je SMS-om poručio da ne želi da dođe na ranije dogovoren sastanak.

I saradnja sa Sašom Radulovićem i DJB završena je još tokom predsedničke kampanje. Janković nije želeo da razgovara o mogućem kandidatu, već je očekivao podršku DJB, koji je ipak kandidovao svog lidera za predsednika.

Janković je prošle nedelje odbio sastanak sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, pravdajući se time da nije u zemlji. Iako je mogao, Janković nije poslao ni svog izaslanika.

Retko je ovolika isključivost bila prisutna u srpskoj politici. Zato i buni. Ako nije reč o političkom neiskustvu ili sujeti, onda Janković možda ima računicu ili istraživanje koje mu govori da je samostalan nastup njegov adut za uspeh. I možda nas već na beogradskim izborima sve iznenadi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.