Izvor: RTS, 10.Mar.2022, 08:36

Južna Koreja, kandidat konzervativaca pobedio na predsedničkim izborima

Na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji tesnu pobedu je odneo kandidat konzervativne partije Snaga naroda, koji će imati zadatak da pronađe načine za stimulaciju privrednog rasta i zapošljavanja, obuzdavanje cena nekretnina i da odgovori na sve učestalije raketne probe Severne Koreje.
Na predsedničkim izborima u Južnoj Koreni pobedu je odneo kandidat konzervativne partije Snaga naroda Jun Sok Jol, osvojivši 49 odsto glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana koji su izašli na birališta.

Prognoze koje su davala istraživanja javnog mnjenja pre izbora da će bitka predsedničkih kandidata biti tesna pokazale su se tačnim – Jun je porazio svog najozbiljnijeg protivkandidata, predstavnika vladajuće Demokratske partije Li Dže Mjunga sa razlikom koja je manja od jednog procenta.
Nakon izborne kampanje, koja se u zemlji ocenjuje kao najgrublja do sada, na glasanje je izašlo 77 odsto birača. Oba kandidata pratile su velike kontroverze, zbog kojih, ocenjuju korejski mediji, glasove koje su oni dobili treba shvatiti pre kao izraz animoziteta prema protivniku nego kao podršku osobi kojoj su dodeljeni.
Pobeda Juna, koji je bivši glavni tužilac Južne Koreje i ličnost koja se tek pre nepune dve godine uključila u politiku, zbog čega je tokom kampanje bio izložen kritici da nedovoljno poznaje relevantnu materiju ali i privukao interes građana razočaranih karijernim političarima, označila je preokret u trendu pada podrške za konzervativne snage koji je otpočeo pre šest godina.
Tada je razotkrivena serija skandala zbog koje je 2017. s funkcije opozvana i pred sud izvedena predsednica Park Gun Hje, koja je bila i lider konzervativne partije Senuri. Njen pad i nezadovoljstvo građana doveli su do rasformiranja te političke stranke i pobede rivalske liberalne Demokratske partije na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.
Međutim, za vlade sadašnjeg predsednika, demokrate Mun Dže Ina, ekonomski položaj mladih, koji su se tradicionalno u velikom broju na izborima opredeljivali za njegovu partiju, se pogoršao. Dok je nezadovoljstvo među njima raslo zbog rasta cena nekretnina i poteškoća u zapošljavanju, konzervativne snage su se pregrupisale, oformivši novu stranku po imenu "Snaga naroda" i uključivši u njene radove mlađe ljude i osobe koje do tada nisu imale iskustva u politici, ili bar nisu bile dugogodišnji profesionalni političari.
Povratak glasova među mlađima Kuriozitet je da je još jedan način na koji su konzervativci povratili glasove među mlađim slojevima stanovništva i njihovo zalaganje za suzbijanje posledica delovanja pokreta "I ja", u kojem žene javno optužuju muškarce za seksualno maltretiranje u prošlosti, i feminizma uopšte, zbog skandala u kojima su te optužbe bile neosnovane i inspirisane političkim interesima i zbog toga što su ankete javnog mnjenja ukazivale na to da blizu 80 odsto južnokorejskih muškaraca oseća da je diskriminisano na polnoj osnovi, odnosno, da je pokret za poboljšanje društvenog položaja žena u toj zemlji prerastao u ponižavanje muškaraca i borbu za dominaciju.
Na poraz kandidata Demokratske partije uticaj su imale su optužbe da je ne nezakonit način profitirao u milionskom poslu vezanom za nekretnine i činjenica da su tri osobe koje su progovorile o davanju mita u tom poslu preminule u roku od samo nekoliko meseci.
Novoizabrani predsednik Jun na dužnost će stupiti u maju. On će imati zadatak da privede kraju borbu protiv epidemije kovida, stabilizuje ekonomiju u uslovima potresa koje izaziva kriza u Ukrajini i iznađe načine da stimuliše privredni rast i zapošljavanje, te umanji teret stanovništva kada je u pitanju kupovina i iznajmljivanje nekretnina.
Na svojim plećima će imati i odgovornost da formuliše odgovor na sve intenzivnije raketne probe Severne Koreje, koja je od početka ove godine izvršila devet testova.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.