Jedni kude, drugi pozdravljaju: On je zločinac; Saradnja će ojačati

Izvor: B92, 19.Jun.2021, 19:05

Jedni kude, drugi pozdravljaju: "On je zločinac"; "Saradnja će ojačati"

Teheran -- Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio je Ebrahim Raisi, pošto je osvojio poverenje 17,8 miliona glasača od 28,6 miliona Iranaca koji su izašli na birališta.

Reakcije širom sveta polako pristižu, a među prvima je Raisiju čestitao na pobedi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ruski predsednik je izrazio nadu "u dalji razvoj konstruktivne bilateralne saradnje", izveštava Rojters pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif je u svom obraćanju, dan nakon što su milioni Iranaca glasali da bi izabrali novog predsednika, poručio da veruje da će Raisi dobro voditi Iran, prenosi Rojters.

Zarif je u svom govoru na diplomatskom forumu u turskom gradu Antaliji rekao i da razlike u pregovorima sa zapadnim silama o iranskom nukelarnom programu nisu nepremostive i da očekuje da će rezultat biti postignut pre avgusta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je Ebrahimu Raisiju pobedu izrazivši uverenje da će saradnja dve susedne države ojačati tokom Raisijevog mandata.

"Uveren sam da će tokom vašeg predsedavanja saradnja naše dve zemlje ojačati i spreman sam da radim zajedno s vama“, naveo je Erdogan u pismu Raisiju i dodao da se raduje poseti Iranu nakon pandemije kovid 19.

Iranski verski vođa ajatolah Sejed Ali Hamnei pozdravio je danas iranski narod kao najvećeg pobednika na predsedničkim izborima.

Hamnei je u poruci naveo da je "epski odziv na izborima 18. juna dodao još jednu blistavu stranicu u počast iranskog naroda", prenela je agencija Tasnim.

"Scene vašeg učešća na izborima su jasan znak snage vaše volje i nade koja je ispunila vaša srca", dodao je Hamnei.

Iranski predsednički kandidat Abdolnaser Hemati čestitao je svom suparniku Ebrahimu Raisiju na pobedi na jučerašnjim izborima, u trenutku dok je prebrojavanje glasova još bilo u toku.

"Nadam se da će vaša vlada pod vođstvom vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija doneti olakšanje i prosperitet našoj naciji," rekao je Abdolnaser Hemati, bivši guverner centralne banke i jedan od tri protivkandidata Raisija, prenosi Rojteres pozivajući se na izveštaj državnih medija.

U televizijskom obraćanju i dosadašnji predsednik Irana Hasan Rohani, koji nije imao pravo da se kandiduje za novi mandat, pošto je dva puta zaredom bio na toj funkciji, čestitao je narodu na izabranom predsedniku, ali ga nije imenovao.

"Budući da još nije zvanično objavljeno, odložiću zvanične čestitke. Ali jasno je ko je dobio glasove", poručio je Rohani.

Međutim, organizacija Amnesti internešenel osudila je izbor Ebrahima Raisija za predsednika Irana i pozvala pokretanje istrage protiv njega zbog "zločina protiv čovečnosti"

"To što je Ebrahim Raisi dospeo na mesto predsednika, umesto da bude istražen zbog zločina protiv čovečnosti zbog ubistava, otmice i mučenja, mračan je podsetnik da u Iranu vlada nekažnjivost", navela je generalna sekretarka AI Anjes Kalamar u pisanoj izjavi.

Ta organizacija je, kako se navodi u saopštenju, 2018. godine pokazala je dokaze da je Raisi bio član komisije koja je nasilno otimala i bez odluke suda u tajnosti pogubila hiljade političkih neistomišljenika u zatvorima Evin i Gohardasht u blizini Teherana 1988. godine.

Iranske vlasti još uvek sistematski prikrivaju mesta gde se nalaze tela žrtava, a Kalamar je to ocenila kao zločin protiv čovečnosti.

U saopštenju se dodaje da je on kao ministar pravosudja Irana učestvovao u progonu više stotina neistomišljenika i aktivista i u kršenju ljudskih prava.

Raisi je, kako se navodi, na predsedničko mesto došao "nakon izbornog procesa koji je vodjen u izuzetno represivnom okruženju".

"Bilo je zabranjeno da se kandiduju žene, pripadnici verskih manjina i kandidati sa suprotnim stavovima", navela je Kalamar i pozvala članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzmu "konkretne korake za rešavanje krize sistematske nekažnjivosti u Iranu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.