Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2020, 11:44

Inauguraciju Dude bojkotovao deo opozicije i bivši predsednici i premijeri

Predsednik Poljske Andžej Duda položio je danas pred oba doma parlamenta zakletvu za novi petogodišnji mandat, uz bojkot većine bivših predsednika Poljske i premijera kao i dela opozicije, pošto je ponovo izabran na čelo Poljske u drugom krugu predsedničkih izbora 12. jula.

"To su bili teški izbori. Pandemija, promena kandidata i promena termina. Najvažnije je da smo uspeli da ih obavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na demokratski način i svi su mogli da daju svoj glas. Demokratija u Poljskoj je danas jača nego ikada ranje. To je ogromna snaga", kazao je u obraćanju poslanicima posle zakletve novi poljski predsednik Andžej Duda.

Podsetio je da je 12. jula na izbore izašlo preko 20 miliona od 30 miliona poljskih birača i da je dobio skoro 10,5 miliona glasova, što je, kako je naglasio, jak demokratski mandat za narednih pet godina na čelu Poljske, a da Poljaci odlučuju ko će biti njihov predsednik, kao što su odlučili da to bude on.

Kandidat opozicije, gradonačelnik Varšave iz liberalne Građanske platforme, Rafal Tšaskovski osvojio je svega 422.000 glasova manje, a kao i bivši predsednici Leh Valensa i Bronjislav Komorovski i bivši premijeri Eva Kopač, Lešek Miler i Vlođimjež Ćimoševič i on bojkotuje današnju inauguraciju.

Bojkot je usledio u znak protesta zbog prljave predizborne kampanje u kojoj po oceni opozicije, ali i posmatrača OEBS-a kandidati nisu imali ravnopravne uslove, posebno na državnoj televiziji TVP.

Opozicija je uložila kod Vrhovnog suda prigovor, ali sud je odbio većinu od skoro 6.000 izbornih prigovora koji su se uglavnom žalili na kršenje Ustava u terminima izbora, ali i na neravnopravne uslove zbog neobjektivnosti državne TVP koja je navijala za Dudu, a nastojala da diskredituje Tšaskovskog.

Prigovor je uložen i zbog toga što se vlada, posebno Mateuš Moravjecki sa funkcije premijera za pare poreskih obveznika uključila u partijsku predizbornu kampanju u korist Dude.

"Politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsednika Dude i javnog TV servisa", kazao je dan nakon izbora na konferenciji za novinare u Varšavi šef posmatrača OEBS Tomas Boserup.

Nekadašnji dugogodišnji poljski premijer iz Građanske platforme, šef Evropske narodne partije Donald Tusk koji takođe bojkotuje današnju svečanost, na Tviteru je kratko ironično poručio zvanicama da pokušaju da ostanu ozbiljni kada Duda ponovi reči zakletve da će poštovati Ustav.

U obraćanju poslanicima Duda je danas pomirljivo nastojao da zatrpa delimično rovove dubokih podela među Poljacima i vladajućom konzervativnom strankom Pravo i Pravda i opozicijom apelujući da se zaboravi brutalna predizborna kampanja.

"Želim da budem predsednik svih Poljaka. Otvoren sam za razne inicijative i ljude iz različitih sredina. Politički spor neće nestati jer je deo demokratije. Ali može da se učini više da se smanji njegova temperatura", kazao je Duda.

Pred početak ceremonije poslanice opozicione Levice protestovale su protiv govora mržnje i napada na LGBT manjine tokom kampanje i od strane poljskih vlasti u čemu je u nastojanju da mobiliše svoje birače sa sela i iz radikalno katoličkih sredina prednjačio upravo predsednik Duda, koji je čak izjavio da LGBT nisu ljudi nego ideologija gora od boljševičke.

Poslanice su demonstrirale ispred Sejma poljskog parlamenta sa simbolom borbe LGBT manjina protiv diskriminacije, zastavom u bojama duge, a obukle su se u haljine raznih boja tako da kada su sele u poslaničke klupe jedna do druge simbolično su oslikale takvu zastavu.

Protestovali su i nacionalistički poslanici iz opozicione Konfederacije, tako što su demonstrativno odbili da stave zaštitne maske na lice iako su inauguraciju pratile stroge sanitarne mere jer je nekoliko poslanika i senatora pozitivno na virus korona i zato su u karantinu.

Reizbor Andžeja Dude na funkciju predsednika Poljske na sledećih pet godina za vladajuće poljske konzervativce Jaroslava Kačinjskog toliko je bio važan zbog reformi koje sprovode, posebno pravosuđa, a zbog kojih su u sporu sa Evropskom unijom, da su bili spremni da teraju Poljake na izbore još 10. maja u redovnom terminu u jeku epidemije i samo protesti opozicije su to sprečili.

Tada, sredinom maja, podrška Dudi je iznosila 60 odsto i pobeda je bila izvesna već u prvom krugu, dok je u julu odneo tek u drugom krugu vrlo tesnu pobedu od svega jedan odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Poljskoj predsednik položio zakletvu: Duda započinje drugi petogodišnji mandat (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2020

Poljski predsednik Andžej Duda položio je danas pred poslanicima u Skupstini zakletvu za drugi mandat..Poljski predsednik Andžej Duda položio je danas pred poslanicima u Skupstini (Sejmu) zakletvu za drugi petogodišnji mandat...Toj sednici nisu prisustvovali opoziocioni poslanici, kao ni premijer,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.