Hrvatska bira između Grabar Kitarovićeve i Milanovića

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska bira između Grabar Kitarovićeve i Milanovića

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora. Za fotelju na Pantovčaku bore se aktuelna predsednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović i kandidat SDP-a Zoran Milanović. Do 11.30 na birališta je izašlo 18,87 odsto birača.
Birališta u Hrvatskoj otvorena su jutros u sedam sati, a nakon zatvaranja birališta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 19.00 biće objavljene izlazne ankete, dok će prvi preliminarni rezultati biti poznati u 20 sati.

Do 11.30 na birališta je izašlo 18,87 odsto birača, što je više nego u prvom krugu, kada je do tog trenutka glasalo 15,75 procenata građana sa pravom glasa.
Izbori su proticali mirno i uobičajeno sve do 10.30, kada je došlo do verbalnog sukoba jednog starijeg glasača sa Zoranom Milanovićem, na biračkom mestu na kojem je glasao bivši hrvatski premijer.
Milanović je potom novinarima izjavio da incident nije slučajan i da je glasač poslat, ali "prekasno".
"Izborna šutnja je, pa ćete prenijet šta možete. Ovakvi huligani me ne mogu izbaciti iz takta. To trpim i s tim živim već dvadeset godina. Nema veze, ovo je slobodna zemlja, lijep je dan, udahni zrak koji dolazi i izađite na izbore. Ovo je važno, neka svako izađe na izbore", poručio je Milanović.
Istakao je da izbori nisu obračun ni sa kim, nego nastojanje da Hrvatska bude normalna i pristojna zemlja, u kojoj će i "ovakvi tipovi imati pravo galamit, ali neće biti većina".
Kandidatkinja i aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je danas izuzetan dan za hrvatsku demokratiju, suverenost i nezavisnost, kao i da su važni svaki čovek i svaki glas.
"Danas odlučujemo kakvu ćemo Hrvatsku imati u narednih nekoliko godina. Idemo zajedno graditi Hrvatsku koja će biti prosperitetnija, Hrvatsku u kojoj ćemo graditi prosperitetnije društvo i u kojem ćemo svi biti odgovorniji, Hrvatsku koja će gledati unapred, a ne unatrag", rekla je Grabar Kitarovićeva.
Građani u Mostaru čekali u redovima da glasajuHrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini glasaju na 44 biračka mesta, kojih je najviše u Mostaru.

U tom gradu je stotine građana čekalo u redovima pre otvaranja birališta, kako bi ostvarili svoje biračko pravo.
U prvom krugu najviše glasova dobio je Zoran Milanović – 29,53 odsto, dok je poverenje Kolindi Grabar Kitarović pružilo 26,69 odsto izašlih na birališta.
Treće mesto pripalo je nezavisnom kandidatu i pevaču Miroslavu Škoru sa 24,44 odsto glasova.
Prema ispitivanjima javnog mnjenja između dva izborna kruga, Milanović je povećao razliku u odnosu na aktuelnu predsednicu da bi poslednje ankete pokazale da je njegova prednost slična rezultatu u prvom krugu – tri odsto.
Škoro je uoči drugog kruga poručio biračima koji su mu dali svoj glas u prvom krugu da će na listiću dopisati broj tri, a to će, kako je objasnio, predstavljati hrvatski narod.
Prema podacima sa sajta hrvatske Državne izborne komisije, izlaznost u prvom krugu bila je nešto veća od 51 odsto.
Pravo glasa ima i oko 30.000 hrvatskih državljana u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pobeda Milanovića, Hrvatska dobija novog predsednika

Izvor: RTS, 06.Jan.2020

Kandidat SDP-a Zoran Milanović pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, pokazuju rezultati sa više od 99 odsto obrađenih biračkih mesta. . Na sajtu državne izborne komisije Hrvatske objavljeni su rezultati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.