HAOS U NAJAVI Kenijska opozicija pozvala na demonstracije na dan predsedničkih izbora

Izvor: Blic, 19.Okt.2017, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS U NAJAVI Kenijska opozicija pozvala na demonstracije na dan predsedničkih izbora

Vođa kenijske opozicije Raila Odinga pozvao je svoje pristalice da izađu na masovne demonstracije 26. oktobra, na dan ponovljenih predsedničkih izbora na kojima je on odlučio da neučestvuje.

"Demonstracije će se nastaviti, a 26. to će biti najveće demonstracije, u celoj zemlji", rekao je danas sedamdesetdvogodišnji Odinga na skupu u Najrobiju kome je prisutvovalo više hiljada ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Odinga je rekao i da 26. oktobra neće biti izbora, ali nije naveo kako misli to da postigne.

Vrhovni sud zemlje je 1. septembra poništio rezultate predsedničkih izbora od 8. avgusta na kojima je bio ponovo izabran Uhuru Kenijata, zbog neregularnosti u objavljivanju rezultata. Tadašnji rival mu je bio Odinga.

Odinga je prošle nedelje objavio da neće učestvovati na ponovljenim predsedničkim izborima ocenivši da izborna komisija nije sprovela reforme koje mogu da garantuju poštene izbore.

Predsednik izborne komisije Vafula Šebukati je pre današnjeg skupa izrazio sumnju u sposobnost te institucije da organizuje slobodne, verodostojne i transparentne izbore ukoliko političke vođe obe strane ne prestanu s mešanjem i dok se zaposleni na ključnim mestima u komisiji ne povuku.

"Danas je i sam Šebukati detaljno razmotrio situaciju i ne vidi da mogu verodostojni izbori da proizađu" iz izbora 26. oktobra, rekao je Odinga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.