Evo Morales ima najviše glasova, ali će morati u drugi krug izbora

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo Morales ima najviše glasova, ali će morati u drugi krug izbora

Aktuelni predsednik Bolivije Evo Morales vodi na predsedničkim izborima u toj zemlji, ali nema dovoljan broj glasova da bi izbegao drugi krug glasanja u kojem će mu suparnik biti Karlos Mesa, pokazuju preliminarni rezultati izbora.
Evo Morales, najdugovečniji levičarski predsednik u Južnoj Americi, osvojio je 45 odsto glasova, dok je drugoplasirani Mesa osvojio 38 odsto, pokazuju rezultati nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prebrojanih 84 odsto glasova.

Objavljeni rezultati ukazuju da će Morales za još jedan mandat morati da se bori u drugom krugu, što se nije dogodilo od 2006. godine kada je i došao na vlast.
Morales je već naglasio da ne prihvata odlazak u drugi krug izbora i da očekuje da će glasovi iz ruralnih krajeva Bolivije, koji još uvek nisu prebrojani, potvrditi njegovu pobedu u prvom krugu.
Drugoplasirani Mesa je sa svojim pristalicama proslavio dobar rezultat na izborima uz napomenu da je demokratija najvažnija vrednost za koju se bori.
Pobednik na izborima biće predsednik Bolivije u periodu od 2020. do 2025. godine.
Aktuelni predsednik Morales se ponovo kandidovao, uprkos zakonskim ograničenjima i referendumu iz 2016. godine na kojem su grašđani odlučili da mu uskrate priliku da se kandiduje za svoj četvrti mandat.
Ipak, presuda lokalnog suda omogućila mu je da se ponovo kandiduje.
Kao i 2014. godine, Morales je obećao da će se definitivno povući posle isteka petogodišnjeg mandata.
Morales je godinama pokušavao da uspostavi ekonomsku stabilnost Bolivije, najsiromašnije zemlje kontinenta, ali mu podrška građana u poslednje vreme opada zbog sumnje u korupciju i često antidemokratskog načina vladanja, piše Rojters.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI U BOLIVIJI Morales tvrdi da pobeđuje, Mes najavljuje drugi krug

Izvor: Blic, 21.Okt.2019

Predsednik Bolivije Evo Morales je izjavio da je uveren da će pobediti na izborima održanim u nedelju, uprkos tome što je posle 84 odsto prebrojanih listića verovatnije da će se održati drugi krug glasanja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.