Danas i sutra drugi krug predsedničkih izbora

Izvor: B92, 27.Jan.2023, 09:45

Danas i sutra drugi krug predsedničkih izbora

Prag -- Danas i sutra u Češkoj održaće se drugi krug predsedničkih izbora.

Penzionisani NATO general Petr Pavel, nezavisni prozapadni kandidat blizak vladajućoj koaliciji, biće favorit u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj, u kome će se danas i sutra nadmetatai sa bivšim premijerom i predsednikom najjače opozicione partije ANO Andrejem Babišem.

Prema kladioničama, novac uložen na generala Pavela predstavlja siguran dobitak, jer on ima deset puta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veću verovatnoću da postane predsednik Češke nego njegov suparnik Babiš, prenosi Rojters.

Poslednji televizijski duel kandidata na predsedničku funkciju u četvrtak uveče je bio neočekivano mlak i podsećao je na uspavanku, što je oštar kontrast u odnosu na prethodni tok kampanje, kada se nije štedelo na teškim rečima, ocenjuje portal respekt.cz.

Petr Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovrememo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj.

Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji.

Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije i uporedjivao sadašnju ekonomsku situaciju sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan "Za vreme Babiša je bilo bolje" ("Za Babiše bilo lip"), prenosi portal seznam.cz.

U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od rata u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters.

Glasanje počinje danas u dva sata popodne i završava se u subotu u dva popodne, a očekuje se da će ime novog predsednika Češke biti poznato u subotu u kasnim popodnevnim časovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.