Bivši lideri pozvali Brazilce da odbace fašizam (VIDEO)

Izvor: Beta, 26.Okt.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši lideri pozvali Brazilce da odbace fašizam (VIDEO)

Nekoliko bivših šefova država i vlada raznih političkih ubedjenja pozvali su na odbacivanje "fašizma u Brazilu", gde se u nedelju održavaju predsednički izbori na kojima je favorit kandidat ekstremne desnice Žair Bolsonaro.Taj "medjunarodni manifest protiv fašizma u Brazilu" potpisalo je 40 ličnosti, medju kojima su šefovi država i vlada, levičari i desničari, osudivši Bolsonarove stavove koji se "oslanjaju na vrednosti ksenofobije, rasizma, mizoginije i homofobije".Medju potpisnicima su bivši francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland i nekadašnji desničarski premijer Dominik de Vilpen, kao i bivši lideri Meksika i Argentine, Visente Foks i Kristina Kiršner.Manifest je pokrenut na inicijativu Selsa Amorina, šefa brazilske diplomatije u vreme predsednika Lula da Silve, od 2003. do 2011, a u njemu se navodi da Bolsonaro "otvoreno brani nasilne metode vojnih diktatura, kao što su mučenje i ubistva" i da njegovi stavovi "ugrožavaju slobodno, tolerantno i pravedno društvo".Dokument su, pored ostalih, potpisali i francuski ekonomista Toma Piketi, američki glumac Deni Glover, francuski reditelj Kosta Gavras i američki senator Berni Sanders.U drugom krugu predsedničkih izbora Bolsonaro je veliki favorit protiv kandidata levice Fernanda Hadada. "Brazilski narod će imati važan izbor: na jednoj strani sloboda i pluralizam, na drugoj retrogradni autoritarizam", navodi se u Manifestu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Bivši svetski lideri pozvali Brazilce da odbace fašizam

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2018

Nekoliko bivših šefova država i vlada raznih političkih ubeđenja pozvali su na odbacivanje "fašizma u Brazilu", gde se u nedelju održavaju predsednički izbori na kojima je favorit kandidat ekstremne desnice Žair Bolsonaro...Taj "međunarodni manifest protiv fašizma u Brazilu" potpisalo je 40...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.