5 razloga zašto 5 godina kasnije nema istih lica na predsedničkim izborima (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jan.2017, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 razloga zašto 5 godina kasnije nema istih lica na predsedničkim izborima (FOTO)

Nešto manje od tri meseca ostalo je do predsedničkih izbora u Srbiji. Prema dosadašnjim najavama poznato je šest kandidata, koji će trčati trku za ulazak na Andrićev venac. Među njima, nema nijednog koji čije se ime i prezime našlo na glasačkom listiću pre pet godina, odnosno na prethodnim predsedničkim izborima. Šta je uticalo na takvu promenu na političkoj sceni Srbije?

Na glasačkom listiću 2012. godine našlo se 12 imena, čiji je redosled određen žrebom. Birači >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su tada mogli da biraju između Zorana Stankovića kojeg je kandidovao URS, Vladana Glišića ispred Dveri, Borisa Tadića, tadašnjeg predsednika i lidera DS, Vojislava Koštunice, osnivača i predsednika DSS, Zorana Dragišića ispred Pokreta radnika i seljaka, Jadranke Šešelj, kandidatkinje radikala, Muamera Zukorlića, koji je bio nezavisni kandidat, Danice Grujičić koja je predstavljala Socijaldemokratski savez, Ivice Dačića, kandidata koalicije SPS-PUPS-JS, Čedomira Jovanovića, lidera LDP, Ištvana Pastora, predsednika SVM i Tomislava Nikolića, tadašnjeg predsednika SNS i budućeg pobednika u drugom krugu izbora.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pet godina kasnije, politička karijera većine kandidata doživela je gotovo neverovatne obrte. Neki su promenili stranačke boje, neki su izašli iz politike.

Takođe, pet godina kasnije, na glasačkom listiću, bar prema dosadašnjim najavama, naći će se šest novih imena, i to lider radikala Vojislav Šešelj, aktuelni ombudsman Saša Janković, kojeg je podržala Demokratska stranka, Vuk Jeremić, kao i lider Dveri Boško Obradović, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i Danijela Sremac, predstavnica dijaspore.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Dimitrije Goll/Sava Radovanović/Miloš Milivojević/Rade Prelić, Promo

Još uvek je nepoznanica, da li će se aktelni predsednik Nikolić ponovo kandidovati, ko će biti predsednički kandidat SNS, odnosno da li će još neka stranka vladajuće koalicije, ali i opozicije imati svog predstavnika u borbi za mesto na Andrićevom vencu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

I pored toga je nesumnjivo da se politička scena Srbije umnogome promenila. Bojan Klačar iz CeSID-a za Telegraf kaže da za to postoji pet razloga.

RAZLOG BROJ 1: Izborni rezultat 2012. godine i stvaranje nove koalicije izazvale su politički zemljotres.

-  To je bitno uticalo na promenu stranačkog sistema, zato što smo dobili jednu novu stranku SNS koja je postala najmoćnija. Tu moć je SNS verifikovao na izborima 2014. godine,  kada je Aleksandar Vučić postao premijer.

RAZLOG BROJ 2: Razjedinjena opozicija, usled izbornih poraza i nepostojanje kandidata oko koga bi se okupili.

- Na pojavu novih lica utiču i promene među opozicionim strankama posle izbornih poraza. Pokret "Dosta je bilo" koji je faktički pretekao DS i demokrate koji su se podelili i ne mogu da pronađu adekvatnog kandidata. Imamo takođe i činjenicu da Vojislav Šešelj tada nije mogao da se kandiduje, jer je bio u Hagu, a biće kandidat sada - kaže Klačar.

Foto: Medija centar Beograd

RAZLOG BROJ 3: SNS je tokom ovih godina okupila široku koaliciju stranaka.

- Kandidati koji bi se verovatno kandidovali da ne čine Vladu, poput Dačića ili Ljajića, sada čekaju da vide da li će napraviti dogovor sa Vučićem oko zajedničkog kandidata, pa su uzdržani po tom pitanju - napominje naš sagovornik.

RAZLOG BROJ 4: Javnost traži nova lica u politici.

- Zajedno sa ovim pomenutim promenama, došlo je do zasićenja birača potrošenim političarima, koji su se dugo godina pojavljivali u javnosti i nemaju više tu vrstu snage i kredibiliteta, da bi se opet kandidovali - pojašanjava Klačar.

RAZLOG BROJ 5: Pojava autsajdera na izborima.

- Iznova i iznova se pojavljuju neki novi autsajderi. Imali smo neke 2012. godine, sada ćemo imati neke druge. Javljaju se neki politički avanturisti koji nemaju neke ozbiljne politike pretenzije. Oni pokušaju na izborima nešto da urade, posle toga se povuku. Bukvalno svaki predsednički izbori izvuku neke autsajdere, koji su bez ikakvih šansi - dodao je Klačar.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako je do zvaničnog početka predsedničke trke ostalo još dosta vremena, nije nemoguće da se na glasačkom listiću ipak pojave imena i prezimena, koja smo pročitali i pre pet godina. No, nesumnjivo je da je politička scena Srbije doživela tektonske promene.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.