Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

Izvor: RTS, 20.Maj.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

Bivša televizijska zvezda i glumac Volodimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, položio je zakletvu kao šef države na ceremoniji u ukrajinskom parlamentu i odmah zatim raspustio parlament.
Volodimir Zelenski, čiji će mandat trajati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pet godina, promenio je tradiciju i do parlamenta nije došao u svečanoj povorci, već je prošetao kroz park prepun ljudi.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja u njegovoj predsedničkoj kampanji, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao grupu ljudi zainteresovanu samo za bogaćenje, podseća AP.
Pre nego što je raspustio parlament, u obraćanju je zatražio od poslanika da usvoje zakon protiv nezakonitog bogaćenja i podrže njegov predlog da budu smenjeni ministar odbrane, šef ukrajinske službe bezbednosti i glavni tužilac.
Zelenski je dodao da je važno da Ukrajina vrati "izgubljene teritorije".
"I Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, gde smo izgubili ne samo teritoriju već, što je još važnije, i narod", naveo je novi predsednik.
On se obratio građanima Krima i Donbasa na ruskom, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.
Zelenski je izrazio spremnost da započne dijalog o postizanju primirja u Donbasu, insistirajući da ukrajinski zatvorenici moraju da budu vraćeni.
Okružen četvoricom telohranitelja, on je "bacao petice" sa nekima od posmatrača, a čak se i zaustavio da sa jednim od njih napravi selfi, prenosi AP.

Agencija navodi da je Zelenski, popularni komičar, pobedio protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka, u atmosferi koja je odražavala iscrpljenost Ukrajinaca zbog svakodnevne politike.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.