Protivkandidatkinja Lukašenku na predsedničkim izborima izbegla u Litvaniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 10:55

Protivkandidatkinja Lukašenku na predsedničkim izborima izbegla u Litvaniju

Protivkandidatkinja Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja je izbegla u Litvaniju i "na sigurnom je", javlja AFP pozivajući se na ministra spoljnih poslova Linas Linasa Linkevičiusa.

"Svetlana Tihanovskaja je na sigurnom. U Litvaniji je", napisao je Linkevičius na Tviteru, ne navodeći više detalja.

Litvanija, inače članica Evropske unije i NATO, a nekadašnja republika Sovjetskog Saveza, često pruža >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utočište opozicionim političarima iz Rusije ili Belorusije, navodi AFP.

Od ponedeljka uveče, kada je Tihanovskaja tri sata provela u centrali Državne izborne komisije tražeći ponovno prebrojavanje glasova, nije se znalo gde se nalazi, nakon čega je Linkevičius izrazio "zabrinutost" pokušavajući nekoliko sati da sa njim stupi u kontakt.

Tihanovskaja je, prema zvanično saopštenim preliminarnim podacima, osvojila oko 10 odsto glasova, ali je objavila je da se oseća kao pobednica izbora.

Ona se kandidovala i bila glavna suparnica Aleksandru Lukašenku nakon što centralna izborna komisija nije dozvolila da kandidat na izborima bude njen suprug, poznati bloger i kritičar Sergej Tihanovski, koji se nalazi u zatvoru.

Beloruske vlasti potvrdile su ranije danas da je u nedelju jedan od učesnika protesta u Minsku poginuo kada mu je u rici detonirala eksplozivna naprava.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Litvanija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.