Neizvesna podrška Bajdena i Klintonove Sandersu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna podrška Bajdena i Klintonove Sandersu

Bivši demokratski potpredsednik SAD Džo Bajden i kandidatkinja Demokratske partije na prošlim predsedničkim izborima Hilari Klinton nisu se izričito izjasnili da li će podržati prosocijalističkog senatora Bernija Sandersa ako dobije nominaciju demokrata ne predstojećim izborima, javlja AP.

"Ne mogu sada da kažem. To će zavisiti od toga kako ćemo se odnositi jedan prema drugom od sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa do izbora (predsedničkog) kandidata", rekao je Bajden novinarima u Meskatinu, šest dana pred stranačke izbore u Ajovi.

Bajden, koji se ponovo bori za predsedničku nominaciju demokrata, ranije je obećao da će podržati demokratskog kandidata, bez obzira ko to bude bio, i tokom sadašnje kampanje isticao da će "pakleno pomagati" svakom svom rivalu da pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Međutim, kako navodi AP, u međuvremenu su porasle napetosti u odnosima Bajdena i Sandersa, a koje reflektuju ideološke podele unutar Demokratske partije, s jedne strane Bajdena, dugogodišnjeg člana establišmenta, i Sandersa, samostalnog demokratskog socijalliste iz Vemonta.

Agencija podseća da njih dvojica imaju različite stavove prema socijalnom osiguranju, spoljnoj politici i trgovini.

Ankete pred prve stranačke izbore u Ajovi pokazuju da su Bajden i Sanders izjednačeni sa senatorkom iz Masačusetsa Elizabet Voren i bivšim gradonačlenikom Saut Benda Pitom Batigigom.

Prošle nedelje Sandersova protivnica 2016. u trci za demokratsku predsedničku nominaciju Hilari Klinton odbila je da kaže da li će ga podržati ako ove godine bude nominovan, osuđujući čak njegov politički stil.

Kasnije je, ipak, donekle revidirala svoj stav, navodeći da je njen prioritet "penzionisanje Trampa" i da će, kao što je to uvek činila, podržati kandidata demokrata.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.