Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2020, 10:39

Bolivijci glasaju na ponovljenim predsedničkim izborima

Bolivijci danas glasaju na ponovljenim predsedničkim izborima dok se država suočava sa pandemijom koronavirusa i protestima.

Bivši predsednik Evo Morales, prvi domorodački predsednik, prošle godine je podneo ostavku i otišao iz zemlje nakon poništenih izbora zbog optužbi da su bili namešteni.

Morales je to nazvao pučom, a u uličnim protestima je tada poginulo najmanje 36 osoba.

Današnje glasanje je pokušaj uvođenja u nekada socijalističku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Boliviju.

Pored pandemije, izazovi za novu vlast biće i slabe institucije i polarizovano društvo.

Glasački listići i kutije su biračkim mestima dostavljeni juče pod jakim nadzorom policije i vojske i nije bilo incidenata.

Vrhovni izborni sud je juče jednoglasno odlučio da neće biti objavljivani preliminarni glasovi.

Da bi pobedio u prvom krugu kandidatu je potrebno više od 50 odsto glasova. Ukoliko to ne bude slučaj, drugi krug će biti održan 28. novembra.

Glasači će na izborima izabrati i poslanike za parlament.

Izbori su zbog epidemije korona virusa dva puta odlagani.

Favoriti na izborima su bivši ministar ekonomije Luis Arse i novinar i istoričar Karlos Mesa, koji je na prethodnim izborima bio prvi iza Moralesa po broju glasova.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

IZBORI DVAPUT ODLAGANI Bolivijci danas biraju predsednika

Izvor: Blic, 18.Okt.2020

Bolivijci danas glasaju na ponovljenim predsedničkim izborima koji bi mogli odrediti njenu demokratsku budućnost i doneti povratak socijalizma u zemlju koja se bori sa pandemijom virusa korona.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.