Državna kontrola bolovanja zbog 0,01% radnika?

Izvor: Mondo, 18.Okt.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna kontrola bolovanja zbog 0,01% radnika?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će se "zna kako se kontroliše bolovanje", a da državu ne interesuje od čega boluje radnik.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ministar je izjavio danas da je cilj najavljenih "strogih kontrola bolovanja" da se zaštiti kako je rekao, "99,9 odsto marljivih radnika", ali i poslodavci.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, ministar je kazao da je posao države da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << spovede zakon koji, kako je rekao, treba da bude jednak za sve.

A ko je na bolovanju?

Poverenik Šabić ističe da zdravstveni podaci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka, čija se zaštita osim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti dodatno jemči i Zakonom o pravima pacijenata. "Organi vlasti su u obavezi da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje podrazumevaju obradu ovih podataka na način van onog koji je izričito predviđen i uređen važećim zakonom", naveo je poverenik. A bez uvida u te podatke pitanje je kako bi Vlada ili Ministarstvo rada uošte znali koji je radnik na bolovanju.

"Država želi da sprovede zakone ravnopravno prema svima, želimo da zaštitimo radnike koji rade pošteno i marljivo i njih je 99,9 odsto ali ima i onih koji zloupotrebljavaju bolovanja, koji ugrožavaju poslodavca. Kada se zloupotrebljava bolovanje, teret rada pada na radnike koji rade pošteno i marljivo", kazao je Đorđević.

POČELO JE: Kinezi se žale na bolovanja u Železari

On je odbacio navode u medijima po kojima će kontrole bolovanja biti sprovedene na inicijativu ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga koji je državnim organima preneo nezadovoljstvo kineskog investitora u Železaru u Smederevu.

"Imali smo prigovore i od stranih i od domaćih investitora. Tu priču pokrenuli su turski investitori sa juga Srbije koji su imali problem sa sezonskim radnicima. Pričali smo i sa kineskim investitorom, i on je imao primedbu u vezi sa sezonskim radnicima", kazao je Đorđević.

Evropa: Dobila bolovanje da leči psa

Komentarišući navode Poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, da Vlada Srbije i ministri nemaju zakonska ovlašćenja da sprovode aktivnosti i dogovaraju "mehanizme kontrole bolovanja" zaposlenih u smederevskoj Železari, Đorđević je kazao da državne organe ne zanimaju personalni podaci ili od čega neki radnik boluje.

"Zna se kako se kontroliše bolovanje, a to zna i Poverenik", dodao je ministar.

Truli kapitalizam: Dan bolovanja za mamurluk

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naveo je ranije da u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju ali je i dodao da ti mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.