Vozači teretnjaka, kurirskih vozila i viljuškaristi - traženi u zemlji i inostranstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači teretnjaka, kurirskih vozila i viljuškaristi - traženi u zemlji i inostranstvu

Vozači teretnjaka, kurirskih vozila i viljuškaristi su jedna od najtraženijih zanimanja, a sudeći po oglasima najlakše do posla dolaze vozači sa B kategorijom, dok oni sa C, CE i D kategorijom najviše odlaze u inostranstvo. U auto - školama ističu da je zainteresovanih sve više, dok u Infostud poslovima napominju da je potražanja za ovim zanimanjima sve većam ne samo kod nas već i u zemljama EU.

Vozači kamiona su kategorija traženijih zanimanja zbog toga što lako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobijaju posao kod nas, ali i u zemljama Evropske unije uz tri do pet puta veću platu. Dragan Petić ima dvadeset četiri godine i odlučio se na polaganje ispita za vozače teretnih kamiona, kako bi što pre počeo da vozi i zarađuje.

"Polažem zbog toga što mislim da ću imati veće mogućnosti da nađem posao. Trenutno traže 60.000 vozača u Nemačkoj, bitno je samo da imate položen Kod 95“.

Zainteresovanost mladih za polaganje C i CE kategorije je velika potvrđuju u somborskoj auto – školi i napominju da su u toku ove godine imali preko 50 kandidata, međutim za rad u inostranstvu je neophodna licenca.

Milan Dakić, instruktor C i CE kategorije auto škola “Sale” kaže: ”Polažu, zato što ljudi očekuju da će brzo naći posao. Nakon polaganja za C kategoriju u kod nas, vozači koji žele da rade za strane špeditere treba još samo da polože za licencu EURO CODE 95, najčešće u Sloveniji da bi dobili dozvole Evropskoj uniji. Međutim kod nas to još uvek nije zaživelo, ali nadamo se od iduće godine da će zaživeti“.

Na tržištu rada traže se i operateri na viljuškarima za koje su u Nacionalnoj službi zapošljavanja organizovali obuke.

Tepevac Nikola, budući viljuškarista kaže: “Radio sam u struci kao elektroenergetičar, međutim ostao sam bez posla i preko NSZ sam počeo sa obukom za viljuškaristu da bih posle lakše našao posao viljuškara.”

Boško Jelača, takođe budući viljuškarista ističe :”Imamo još mesec dana prakse za viljuškaristu, a imamo ponude za posao viljuškariste, a šta će biti videćemo upravo nakon prakse.”

“Takođe postoji i velika zainteresovanost nezaposlenih lica da steknu uverenje ili sertifikat i da budu osposobljeni za posao viljuškariste”, napomine Ljiljana Marjanović, organizator obrazovanja odraslih u NSZ Filijala Sombor.

U poslovima “Infostud” ističu da se mesečno objavi oko stotinu oglasa za vozače različitih kategorija.

Miloš Turinski, PR menađer sajta “Poslovi Infostud” kaže: “Samo tokom 2018. godine objavljeno je preko 1.200 oglasa za vozače, a samo na svaki pojedinačni konkurisalo oko 50 kandidata. Činjenica je da su vozači sve traženiji u Srbiji doprinosi podatak da su ne samo deficitarni kod nas već i u zemljama Evropske unije. ”

Biti vozač za mnoge je ozbiljna alternativa, ali ono što je zajedničko za većinu takvih poslova je da se traži prethodno radno iskustvo, bar godinu dana.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.