Vučić: Ne može i porše i plata od 70.000 dinara

Izvor: RTS, 25.Jul.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne može i "porše" i plata od 70.000 dinara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će do kraja septembra u Skupštinu biti predat predlog zakona o poreklu imovine, a nacrt bi trebalo da bude završen već u prvoj polovini tog meseca. Svi moraju da budu pravilno oporezovani, u skladu sa onim što imaju, ističe Vučić.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom posete fabrici oružja u Velikoj Plani, rekao i da će bogataši morati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da objasne odakle im bogatstvo, ukoliko njihova prijavljena primanja za oporezivanje nisu u skladu sa imovinom, prenosi Tanjug.

"Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea, ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa ćete morati da objasnite kako ste to stekli", rekao je Vučić.
"Ono što možete da objasnite je vaše i to je sve u redu, bićemo čak i fleksibilni, ali ono što ne možete da objasnite, to znači da ste uzeli na račun države i ja mislim da je to veoma pošteno", kaže Vučić.
Premijer je u Velikoj Plani istakao i da Srbija polako ali sigurno ide ka smanjenju javnog duga, onako kako je to i planirano sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da su poslednje zabeleženo smanjenje javnog duga od 320 miliona evra, u junu, kao i neke ranije tvrdnje o njegovom rastu, posledica oscilacija u kursu evra i dolara.
Javni dug Srbije će, kako je i predviđeno planom sa MMF-om, da raste do kraja 2017, kada će, istakao je Vučić, krenuti silaznom putanjom. Trenutno je, kaže premijer, javni dug Srbije na nivou nešto višem od 71 odsto BDP-a.
Prema njegovim rečima, Srbija će se godišnje zaduživati dok ne dostigne nivo oko 78 do 79 odsto BDP-a, a onda će se trend okrenuti i dug će ići silaznom putanjom.
"I to je važno, jer ljudima pokazuje da smo ozbiljni i da imamo plan i program. To sve stoji u planu sa MMF-om", rekao je Vučić i dodao da će do promene trenda doći i pre kraja 2017. godine.
Poslednji podatak o smanjenju duga posledica je, kako je objasnio, jačanja evra u odnosu na dolar.
"Nama se povećava javni dug za iznos deficita, a to što je bio tobože povećan ranije nije bilo tako, već je samo došlo do usklađivanja kursa dolara i evra. Isto je i sada. Evro se blago oporavio, pa smo mi nešto manje dužni, a u stvari dugujemo isto", rekao je Vučić.
Premijer je dodao da država nema probleme sa fiskalnim deficitom, sa načinom zaduživanja.
"To je pod apsolutnom kontrolom. Ono na čemu bi sada trebalo da radimo jeste privlačenje investitora i zapošljavanje ljudi", poručio je Vučić.
Serijska proizvodnja oklopnog vozila u martu
Premijer je u Velikoj Plani posetio Privredno društvo "Borbeni složeni sistemi", proizvodnu jedinicu "Morava" i obišao pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila.

Vučić je, zajedno sa ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, prisustvovao prezentaciji dela proizvodnog programa – samohodne top haubice "nora" i višenamenskog oklopnog borbenog vozila "lazar 2", kao i opreme vojnika budućnosti VB 10 i razgovarao sa rukovodstvom.
Jedno od najmodernijih vojnih oklopnih vozila, sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, za koji je prototip napravljen u Velikoj Plani, ući će u serijsku proizvodnju u martu, najavio je premijer Vučić.
Istakao je da bi to mogao da bude odličan izvozni posao, ali pošto mi za sada nemamo mašine za municiju od 12,7 milimetara, Vučić je rekao da je tu moguća proizvodna saradnja sa BiH, jer se to proizvodi u Konjicu.
"Umesto da se mi mučimo da kupimo od njih, pa da onda preprodajemo, možemo da se pojavimo na inostranom tržištu i kažemo Srbija i BiH vam nude vozilo kalibra 12,7 milimetara, a možemo da prodamo sve", rekao je Vučić, dodajući da ne možemo toliko da proizvedemo kolika je potražnja.
Premijer je istakao da su na vozilu urađena mnoga poboljšanja – ima dvostruko ojačani lim, tako da ne može da ga probije pancirno zrno od 12,7 milimetara.
"Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. Ljudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni", rekao je Vučić.
Dodao je da je to jedno od najboljih vozila te vrste, te da ako uđemo u serijsku proizvodnju možemo sve da prodamo, a počinjemo i da gradimo nove fabrike.
Nemamo još kapaciteta da sve proizvedemo, ali polako ulazimo i u te složene borbene sisteme, unapredićemo sve kovačnice, kapsilane i sve fabrike municije u narednom periodu, kaže Vučić.
Povećanu potražnju ilustrovao je primerom da je "Jugopimport" prodao 60 miliona metaka "Prvog partizana" za sledeću godinu.
"Namenska se podiže, prestigli smo region"
Vučić je ocenio da se namenska industija Srbije polako ali značajno podiže, te da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona, i to ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.
Istakao je da je podizanje namenske industrije značajno sa ekonomske tačke gledišta, ali i sa bezbednosnog aspekta.
"U ovom trenutku smo dominanta sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš dogovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi, eventualno, hteli da nas napadnu", istakao je Vučić i dodao da je ponosan na uspeh namenske industrije.

"Veoma sam ponosan onim što je urađeno u prethodne dve godine. Ovde je kada smo otvarali fabriku bila samo jedna hala sa 15 zaposlenih, a danas je ovde 129 zaposlenih. Taj broj će se povećavati u narednom periodu. Videli smo ovde najmanje pet hala, unapredili smo i usavršili proizvodnju koja je značajna za odbranu naše zemlje, ali pre svega za proizvodni proces, za poslovanje 'Jugoinport – SDPR-a', naše državne kompanije, za ostvarivanje zarada i dalje zapošljavanje ljudi", rekao je Vučić. 
Kao primer uspeha naveo je to što je već šest borbenih vozila "nora" prodato Bangladešu.
"Nemačka je, recimo, prodala 300 ili 400 takvih, a mi ćemo od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodimo 25 do 30 'nora' godišnje, i to bez povećanja kapaciteta", rekao je Vučić.
Kako je naveo, "nore" imaju po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara.
"Neki su govorili kako su pretekli sve u regionu, ali evo, mi ih prestižemo, i to ne tuđom pameću i kupovinom tuđe tehnologije, već sopstvenom pameću. Mi sami proizvodimo i dalekometne rakete", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, 18 "nora" će biti obezbeđeno za Vojsku Srbije i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini.
Plan je, kako je rekao, bio da Vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali ćemo prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.
Vučić je prisutne obavestio i da država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera. Neki će, objasnio je, stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.
"Do septembra 2016, mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice – pet 'migova 29' i tri 'miga 21'. To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na 'galebu 4' i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore", naveo je premijer.
Vučić je rekao da namenska industrija Srbije ne može da postigne da proizvede koliko se u svetu ratuje, te da sve što napravimo imamo kome da prodamo, a po kvalitetu ne zaostajemo. Kao primer naveo je da "Zastava" ne može da prima nove narudžbine.
"Podižemo polako namensku industriju, a ne zaostajemo kvalitetom. Recimo, kad se naši sistemi pokvare, mi možemo ručno da ih podešavamo, a neke razvijene zemlje nemaju tu opciju. Imamo čime da se ponosimo", rekao je Vučić i dodao da Srbija istovremeno želi da bude faktor stabilnosti u regionu.

Fabrika složenih borbenih sistema do kraja godine pustiće u rad nove hale za proizvodnju artiljerijskih i ostalih cevi, kao i halu za montažu, čime će biti osposobljena da, osim proizvodnje artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, proizvodi i ugrađuje ostala složena sredstva naoružanja i vojne opreme, uz usluge remonta.
Puštanjem u rad pogona za proizvodnju cevi, obezbediće se važne komponente za proizvodnju artiljerijskih oruđa i smanjiti zavisnost od uvoza.
Proizvodni kompleks Privrednog društva "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani građen je u četiri faze, počev od 2013. godine.
U prvoj fazi, 2013. godine, pušten je u rad bravarsko-zavarivački pogon, a u drugoj fazi pogon montaže. Prošle godine, u okviru treće faze izgradnje i opremanja, pušten je u rad savremeni pogon za mašinsku obradu i izradu komponenti, hala za sečenje i savijanje limova i materijala, kotlarnica i sačmara.
Površina svih proizvodnih kapaciteta u Velikoj Plani iznosi 12.400 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije, koja obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad, iznosi 13,6 miliona evra.
Osnivač "Borbenih složenih sistema" je "Jugoimport – SDPR", državno preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.
Pogledaj vesti o: Porsche

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.