Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije

Izvor: B92, 22.Avg.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije

Najstariji preživeli Porsche i lični automobil Ferdinanda Poršea – Typ 64 iz 1939, našao se prošle sedmice na aukciji u Montereju a prognoza je bila da će dostići cenu od oko 20 miliona dolara, što je bio i minimalni iznos koji je očekivao prodavac.

Međutim, aukcija je odmah, neplanirano, počela od 30 miliona dolara. Voditelj je objavio taj iznos i on se pojavio na ekranu iza njega. Nedugo zatim cena je dostigla neverovatnih 70 miliona. Prisutni su izvadili mobilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telefone i počeli snimati aukciju automobila koji će uskoro postati najskuplji model ikada prodat na jednom javnom nadmetanju.

Na kraju, desilo se da su snimili jednu od većih blamaža u istoriji kuće RM Sotheby’s. Naime, ispostavilo se da je voditelj aukciju navodno započeo sa 13, a ne 30 miliona i da je cena dostigla 17, a ne 70 miliona dolara.

Voditelj se pravdao svojim naglaskom, odnosno izgovorom, koji je izazvao zabunu oko cene, ali publici se ovo nije svidelo pa su mnogi nakon negodovanja odlučili da napuste prostor u kome se održavala aukcija. S obzirom da je na kraju stvarna cena pre prekida aukcije bila ona od 17 miliona dolara, vozilo je ostalo neprodato.

Dodajmo i da je pre održavanja aukcije bilo kontroverzi oko samog vozila. Naime, ovaj automobil je proizveden od strane Ferdinanda Poršea i na sebi ima značku Porsche. Zato ga mnogi smatraju prvim Porscheom.

Sa druge strane ima i onih koji mu negiraju taj status, uključujući i čoveka koji je za RM Sotheby’s pregledao vozilo pre aukcije. Naime, pomenuti stručnjak je rekao da zbog toga što većina delova dolazi iz Volkswagena, FIAT-a i raznih drugih proizvođača, on ovaj automobil "tehnički" ne smatra Porscheom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.