Venecija pod vodom, šteta od nekoliko stotina miliona evra

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecija pod vodom, šteta od nekoliko stotina miliona evra

Veneciju je pogodio drugi po veličini talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice. Dve osobe stradale. Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.
"Venecija je na kolenima", napisao je Brunjaro na Tviteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, preneo je AP.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brunjaro.
Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.
Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.
Dve osobe stradale su u neveremenu, prenosi Gardijan, od toga muškarac od strujnog udara kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući. U njegovom domu pronađeno je telo i drugog čoveka.
Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.
Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.
Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a poslednja je bila u oktobru 2018. godine.
Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.
Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.
Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šteta nakon poplave u Veneciji nekoliko stotina miliona evra

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2019

VENECIJA - Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.