Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Poplave u Veneciji najgore u poslednjih 50 godina, novi jaki plimni talas tek sledi

Globalno zagrevanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su ovonedelje izuzetno visoke plime u grad donele i više soli, što je dodatna pretnja tamošnjem arhitektonskom blagu.

Situacija u Veneciji u subotu je bila nešto bolja kada se voda povukla sa najnižih tačaka u gradu, ali za danas je najavljen novi plimni talas i voda je u jutarnjim satima već počela da se preliva iz lagune na Trga svetog Marka i na obale kanala uz most Rialto.

Vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su unapred proglasile vanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina.

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mermernih palata i drevnih crkava, nastalih iz močvare pre 15. veka, ostaviće za sobom slane kristale koji će polako korodirati i izjedati opeku.

"Što je voda slanija, to nam je teže", rekao je gradonačelnik Luiđi Brunaro.

Voda u laguni uvek je bila kombinacija reka koje u nju utiču i kroz otvore u laguni ulivaju se u more. Podizanje nivoa mora zbog klimatskih promena i kopanje novih kanala doneli su više slane vode iz Jadrana. Šezdesetih godina prošlog veka u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrohemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije.

Lukobrani u obliku meseca koji su u novije vreme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što takođe omogućava prelivanje više slane vode.

"Kopanje kanala, posebno onog za tankere, otvorili su 'autoput' do mora", kaže Đanfranko Betin, bivši gradonačelnik i vođa Stranke zelenih u pokrajini Veneto. "Globalno zagrevanje doprinelo je povećanju nivoa mora i jačanju vetrova koji 'guraju' slanu vodu prema gradu", dodao je.

Stručnjaci su najviše zabrinuti za vizantinsku baziliku svetog Marka koja je sa svojim drevnim mozaicima i mermernim stubovima naročito krhka.

Lađa crkve ove nedelje je bila poplavljena šesti put u svojoj 1.200 godina dugoj istoriji, ali drugi put u samo 13 meseci. Slana voda gotovo je ispunila kriptu čiji mermerni stubovi podupiru crkvu.

Voda ne bi trebalo da prodre u kriptu jer je radovima 90-ih godina zazidana. Ali plima je bila toliko visoka da je voda ulazila kroz prozor. Ako kripta postane bazen, ne zna se kakve će to imati posledice. So bi mogla da uzrokuje urušavanje svoda.

Danas (nedelja) se ponovo očekuje nivo vode 160 centimetara iznad normalne, treći put ove nedelje. A to znači da će ponovo veći deo grada biti pod vodom.

Gradonačelnik Venecije je rekao da će šteta biti u milijardama evra i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne donacijama.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.