Uređuje se kanal u romskom naselju u Pirotu

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređuje se kanal u romskom naselju u Pirotu

U Pirotu se uređuje kanal "Rogoz" koji najvećim delom prolazi kroz romsko naselje. Taj kanal je jedna od nakritičnijih tačaka u gradu, tako da su radovi na bedemu od velike važnosti za meštane okolnih naselja.
U sušnom periodu vodostaj u kanalu "Rogoz" je veoma nizak,ali stvari se menjaju prilikom obilnijih padavina ,kada se mirna voda pretvara u opasnu bujicu koja često izlazi iz korita .
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Dolazi nam voda, tu u dvorište... i svuda", kaže Esma Toskić. "Nadamo se da će sad biti bolje."
"Voda non-stop ide, poplava stiže i do nas. Ne može ovo više da se trpi."

Iz lokalne samouprave Pirota stalno apeluju da meštani ne zatrpavaju korito smećem - iako kažu da je situacija sada malo bolja nego pre desetak godina kada je veći deo naselja plavljen - nakon čega se stalno ulagalo u uređenje ovog kanala. Trenutno se izvode ozbiljniji radovi na ojačavanju bedema.
"Dužina ovog dela je 580 metara, zida se kamenom", objašnjava Sreten Savov, Štab za vanredne situacije grada Pirota. "Utrošeno je oko 25 miliona."
Danijel Putić, predsednik MZ Rasadnik, ističe da je taj projekat od velikog značaja: "Zapošljavaju se naši Romi koji su nezaposleni."
Za redovno održavanje kanala i šest kritičnih tačaka na području grada, iz lokalnog budžeta se godišnje izdvaja oko sedam miliona dinara. U toku je izrada projektne dokumentacije za uređenje još tri kilometra kanala, kako bi se smanjila opasnost od izlivanja na najugroženijim mestima.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.