Trivan: Srbija će se suočiti s više nepogoda zbog bržeg zagrevanja klime

Izvor: Beta, 28.Nov.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Srbija će se suočiti s više nepogoda zbog bržeg zagrevanja klime

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da se region u kome se nalazi Srbija zagreva brže od svetskog proseka, te će se Srbija u bliskoj budućnosti suočiti s povećanim brojem elementarnih nepogoda, kao što su suše i poplave.On je istakao da se "čovek mnogo godina ponašao neodogovorno prema prirodi", a da je "proces vekovnog zagadjivanja atmosfere" fosilnim goriva, ugljen-dioksidom, metanom i drugim materijama iz industrije i saobraćaja doprineo povećanju "efekata staklene bašte".  "Razvijanje efikasnog globalnog odgovora na globalno zagrevanje je urgentna potreba naše civilizacije jer su klimatske promene na delu, promena klime je očigledna i već rezultira ekstremnim promenama vremena", izjavio je Trivan na konferenciji "Poplave u Srbiji - Prevencija, reakcija, oporavak - Naučene lekcije, naredni koraci", saopštilo je njegovo ministarstvo.Trivan je dodao da je Srbija "uložila milijarde" u "protivbujične objekte", i da je zato važno da se, "svesni uzroka i posledica poplava 2014. godine", čitavo društvo pripremi i "preventivno odgovori" na moguće nove rizike i štetu izazvanu ekstremnim vremenskim prilikama.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Trivan: Srbija će se suočiti s više nepogoda zbog bržeg zagrevanja klime

Izvor: Danas, 28.Nov.2019

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da se region u kome se nalazi Srbija zagreva brže od svetskog proseka, te će se Srbija u bliskoj budućnosti suočiti s povećanim brojem elementarnih nepogoda, kao što su suše i poplave.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.