Izvor: RTS, 03.Okt.2020, 06:02

Toplica im odnela sve što su decenijama kućili, zimu dočekuju bez igde ičega

Ni tri meseca posle velikih poplava na teritoriji Prokuplja, kada je oštećeno na desetine kuća, nijedna od tih porodica čije su kuće oštećene, nije dobila pomoć države. Strahuju da do zime neće moći da ih osposobe za stanovanje.
Violeti i Dejanu Jovanoviću iz prokupačkog sela Bele Vode, nabujala Toplica, juna meseca ove godine, za nekoliko sati odnela je i oštetila sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su decenijama stvarali i kućili.

Tri meseca kasnije kažu da su uspeli samo da okreče zidove, ali da zimu, sa troje dece i skromnim prihodima, dočekuju skoro bez igde ičega.
"Svuda smo naišli na muk, na ćutanje, na nerazumevanje, osim u građevinskoj službi, ali ni to nije završeno, jer još uvek čekamo ta rešenja", rekla je Violeta Jovanović.
Dejan Jovanović kaže da je uništen nameštaj od iverice. "Nama je bio cilj pčele da spasavamo, živinu sam pokušao da spasim, to nije moglo", rekao je on.
I u domaćinstvu Ilića u Beloljinu posledice junskih poplava vidljive su na objektima i spolja i unutar njih. Kažu da su očekivali da do sada do njih stignu makar sušilice zidova, koje su im obećane još nakon poplava.
Slavica Ilić iz Beloljina kaže da je četrnaest, petnaest domaćinstava bilo poplavljeno u Beloljinu i da niko ništa nije dobio - čekaju se rešenja.
U Crvenom krstu u Prokuplju, koji raspolaže sušilicama, kažu da su se vlasnici oštećenih objekata, zbog dodatnih troškova koje prave, uglavnom odlučivali na prirodno isušivanje zidova.
"Da li ima i dalje nekih porodica, koje nisu uspele da isuše putem sunčeve energije ili ne, to stvarno ne znam trenutno, ali ako se jave, sigurno ćemo im uključiti, da im pomognemo da što pre završe sa sušenjem zidova", kaže Dragan Subotić, sekretar Crvenog krsta u Prokuplju.
U Gradskoj upravi Prokuplja nismo uspeli da saznamo tačan broj oštećenih objekata i donetih rešenja po osnovu Uredbe o obnovi porodičnih stambenih objekata nakon junskih poplava.
Na zvaničnom sajtu Grada istaknuta su samo četiri rešenja, koja su doneta tokom septembra meseca.
Inače, poplave su pričinile veliku štetu i privrednim subjektima, koji još uvek, kako saznajemo, ne znaju da li će moći da računaju na određenu pomoć države.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.