Tajfun Čaba nova opasnost: Upozorenje na poplave

Izvor: B92, 02.Jul.2022, 17:41

Tajfun Čaba nova opasnost: Upozorenje na poplave

Prvi ovogodišnji tajfun u Kini doneo je danas oluje i kišu na njene južne obale.

Prognostičari su upozorili na rekordne padavine i visok rizik od elementarnih nepogoda u više provincija, uključujući Gvangdong, najnaseljeniju oblast u zemlji.

Tajfun Čaba, što je tajlandski naziv za cvet hibiskusa, kreće se ka severozapadu brzinom od 15 do 20 kilometara na sat sa centrom oluje u gradu Maoming u Gvangdongu u toku današnjeg dana, naveo je Nacionalni meteorološki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centar u saopštenju, prenosi Rojters.

Očekuje se da, iako srednjeg intenziteta, Čaba izgubi snagu, a verovatno će doneti izuzetno obilne kiše i oboriti rekorde u količini padavina i do 600 mm u nekim oblastima, prema prognostičarima centra.

U opasnosti su zapadni deo Guangdonga, gde se kineski tajfuni obično zadržavaju, istočni deo autonomne oblasti Gansu i ostrvska provincija Hajnan, sa kišnim olujama koje izazivaju klizišta, i poplave u gradovima, naveo je meteorološki centar.

Poslednjih nedelja, rekordne padavine i poplave u južnoj Kini uništile su imovinu, paralisale saobraćaj i poremetile svakodnevni život miliona ljudi u jednom od najnaseljenijih i ekonomski ključnih regiona u zemlji, a očekuje se da će se ekstremno vreme, uključujući neuobičajeno jake poplave, nastaviti u Kini do avgusta, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.