TEŠKO POSLE POPLAVA I KIJAMETA: U 23 opštine u Srbiji na snazi vanredna situacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 11:14

TEŠKO POSLE POPLAVA I KIJAMETA: U 23 opštine u Srbiji na snazi vanredna situacija

Sneg koji je padao doneo je dodatne nevolje i ozbiljne probleme u snabdevanju strujom

Žitelji južne i jugozapadne Srbije još se bore sa posledicama koje su u ovim krajevima iza sebe ostavile poplave i sneg. Prema podacima Republičkog štaba za vanredne situacije, objavljenim na juče održanoj sednici kojoj je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, usled obilnih kiša, izlivanja bujičnih vodotoka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave (u pet gradova i 18 opština).

Zbog problema u snabdevanju strujom, Sektor je ustupio 41 agregat za pomoć stanovništvu u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi. A, juče je polovina sela u opštini Kuršumlija dobila struju, dok je oko 700 domaćinstava i dalje nema.

U novovaroškom kraju, sneg koji je padao za vikend doneo je dodatne nevolje i ozbiljne probleme u snabdevanju strujom, pa u nekoliko sela juče nije bilo nastave zbog hladnih učionica.

- Sve češće imamo probleme sa napajanjem električnom energijom, mislim da će nadležni u EPS morati ozbiljnije da se pozabave stanjem elektromreže na ovim prostorima - kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

U pirotskom kraju, osim poplavljenih domaćinstava, nekih industrijskih pogona, oranica u priobaljima reka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

- Najveća šteta je nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. Tu je poprilično oštećen betonski most, a jesenas napravljen pešački most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnela bujica. Potkopala je i iščupala ogromnu kamenu stenu na koju je jedan kraj 16 metara dugog mosta bio naslonjen. U specijalnom rezervatu prirode "Jerma", istoimena reka je na nekoliko mesta potpuno uništila izletišta - kaže Darko Đorđević, upravnik Parka prirode "Stara planina".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.