Slovenija: Oluja izazvala manje probleme, najgore tek sledi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Oluja izazvala manje probleme, najgore tek sledi

Jaka kiša i olujni vetar stvorili su noćas probleme u Soveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas poslepodne duž reke Drave, upozorava slovenačka agencija STA.

Na severoistoku zemlje, duž reke Drave izdat je crveni meteoalarm, a građani su pozvani da preduzmu sve moguće mere protiv poplava.

Premijer Slovenije Marjan Šarec >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najavio je za danas posetu najvećim gradovima na obali Drave, Dravogradu, Mariboru i Ptuju.

Tokom protekle noći najgore su prošli severni region Koruška, sevoroistočni Gorenjska i Primorska na istoku, ali u vidu blokiranih puteva usled iščupanog drveća i manjih poplava.

Kako je Hina u ponedeljak prenela, najveći strah zbog jake kiše i lošeg vremena budi mogućnost izlivanja Drave.

Meteorolozi su do danas najavili dodatnih 100 do 150 litara kiše po kvadratnom metru, posebno u zapadnim delovima zemlje gde duva i jak vetar i dodali da je najalarmantnija situacija moguća na istoku zemlje uz reku Dravu čiji vodostaj proteklih dana neprekidno raste.

Agencija je takođe izvestila da su duž celog toka reke mogući brži rast vodostaja Drave na granici sa Austrijom i manja izlivanja reke iz korita, a tok reke bi, po analizi stručnjaka iz sistema hidrocentrala na Dravi, mogao da dostigne i 1.900 kubnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata.

Komandant mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je u ponedeljak za list "Večer" da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju katastrofu, a da u zalihama već imaju pripremljene vreće peska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i štab civilne zaštite u tom gradu, gde se još sećaju katastrofalnog izlivanja Drave koje se dogodilo početkom novembra 2012, kad su štete bile procenjene na više stotina miliona evra.

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmeren i rekordni protok Drave od 2.600 kubnih metara po sekundi, za trista kubika veći od prethodnog rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj reke, ugroženi bi bili neki objekti u okolini Maribora i Ptuja, preneli su mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JAKO NEVREME POGODILO SLOVENIJU: Najgore tek sledi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2018

Jaka kiša i olujni vetar stvorili su noćas probleme u Soveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas poslepodne duž reke Drave, upozorava slovenačka agencija STA...Na severoistoku zemlje, duž reke Drave izdat je crveni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Nevrijeme u Sloveniji, strahuje se od poplava

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Okt.2018

LJUBLJANA - Velike štete zbog olujnog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom zabilježene su tokom noći i u utorak ujutro u dijelovima Slovenije, a ugrožene krajeve na sjeveroistoku zemlje, gdje strahuju od poplava zbog velikog protoka i rasta vodostaja Drave, posjetio je i premijer Marjan Šarec,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.