Rusija i Srbija 2013. godine: zajedno protiv bombi, snegova i poplava

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2013, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Srbija 2013. godine: zajedno protiv bombi, snegova i poplava

25.12.2013. - Rusija najaktivnija u Srbiji na poslovima razminiranja

24. decembra avion Ministarstva za vanredne situacije RF prebacio je u srpski grad Niš 25 tona humanitarnog tereta, što je bio logični završetak plodotvorne godine saradnje među našim resorima u 2013. godini.

Pred mikrofonom je pomoćnik ministra, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

- Ovo je veoma važna pomoć za Srbiju. Najveći deo opreme se koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za sprečavanje posledica poplava. Radi se o agregatima, šatorima, veštačkim branama, čamcima, odelima za rad u spasavanju u vodi. Mi smo deo opreme koji je ranije u Srbiju stizao već koristili u junu ove godine, kada je bio veliki porast vodostaja na Dunavu, kada su mnoge zemlje bile poplavljene. Srbija je zahvaljujući tome na nekim kritičnim tačkama uspela da spreči veće posledice. Ta humanitarna pomoć je smeštena u centru u Nišu. Po potrebi će biti preuzimana i upućivana na kritična mesta i to je nastavak ove saradnje koja je fantastična i koju smo imali protekle dve godine.

Kao i ranije na pomoć humanitarnog centra mogu da računaju i druge zemlje balkanskog regiona?

- Tako je. Veliko je tu interesovanje. Deo zemalja je iščekivao da vidi koliko će to brzo ići, koliko će biti ozbiljno. Međutim, to zaista jeste ozbiljna priča. I mislim da centar polako postaje faktor stabilnosti u regionu.

Kako je uverio ovih dana zamenik direktora departmana za međunarodnu delatnost MVS RF Aleksandar Tomašov, Rusija i Srbija će učiniti sve kako bi naredne godine rusko-srpski Humanitarni centar u Nišu proradio u punom obimu. Koliko je realno to očekivati? Jednom reči, kako je istakao ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov, Rusija je ove godine izdvojila za rad Centra 27 miliona dolara...

- Jeste veliki obim sredstava. I to samo pokazuje ozbiljnost kojom se prilazi formiranju centra i njegovom funkcionisanju. Najvažniji deo posla je urađen ove godine u pravnom smislu. Centar je registrovan, ima svoj račun, ima svoj pečat, ima svoj upravni odbor, svoje zaposlene. Vojska Srbije je dala na korišćenje jednu kasarnu za potrebe centra. Mnogo toga je na sreću urađeno ove godine. Ja verujem da će od 2014. godine centar početi da radi i da funkcioniše svakoga dana. Znači, ne po potrebi, kao što je bio slučaj do sada, već u punom kapacitetu svakoga dana. Mislim da više nikakvih prepreka za to nema.

Rusija i Srbija zajedno uklanjaju ne samo posledice prirodnih kataklizmi, već i posledice onog što su nažalost uradili ljudi... Reč je o uklanjanju mina na teritoriji Srbije. Jer granate koje nisu eksplodirale i dalje prete civilima u najneočekivanijim regionima zemlje.

- Srbija je zemlja koja je i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i 1999. doživela velika razaranja. Naravno, puno je neeksplodiranih ubojnih sredstava i bombi iz svih ovih ratova. Njihovo uništavanje je skopčano sa visokim troškovima koje država ne može da iznese da bi se to u kratkom roku uništilo, i u tom kontekstu je ruska pomoć više nego dobrodošla. Ruska strana je možda najaktivnija u Srbiji poslednjih nekoliko godina na poslovima razminiranja. Ideja je da se prave zajednički srpsko-ruski timovi za deminiranje. Očekujem da će i to početi sledeće godine. Ti timovi će raditi ne samo u Srbiji nego i u regionu, pogotovo u onim zemljama koje su bile zahvaćene ratnim sukobima.

Već se zna kakva će biti zima u Srbiji ove godine? Da li postoji rizik da će se zemlja ponovo naći u snežnim okovima?

- Po najavi prognostičara se ne očekuje jaka zima kao što je bio slučaj prošle-pretprošle godine. Očekuje se, uslovno rečeno, povoljan razvoj vremenske prognoze. Sneg možda tek u januaru. Ali mi se spremamo kao da će biti jaka zima.

Gospodine Mariću, šta možete da poželite našim slušaocima i čitaocima?

- Ja želim svim građanima Rusije i Srbije sretne novogodišnje i božićne praznike. Želim da nam Nova 2014. bude mirnija, da bude manje vanrednih situacija, i naravno želim da još bolje i više sarađujemo ne samo 2014, nego i narednih godina.

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije, foto: Facebook/SVSMUP    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.