RTS u Veneciji, dan posle najveće poplave u poslednjih pedeset godina

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS u Veneciji, dan posle najveće poplave u poslednjih pedeset godina

Italijanske vlasti su proglasile vanrednu situaciju u Veneciji kako bi se brzo obezbedila sredstva za otklanjanje štete koju je juče nanela najveća plima u tom gradu od 1966.
Nakon talasa plime koji je juče pogodio Veneciju, ljudi su se danas bave dezinfekcijom i čišćenjem.

Sonja Preto iz Venecije za RTS se priseća kako je voda brzo potopila porodični biznis.
Voda je nadošla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za deset minuta, kaže ona, dok njen brat fenom suši tehniku u poslastičarnici.
Porodica Preto je među hiljadama koje su oštećene. Procena je da su Venecijanci za tih desetak minuta izgubili blizu milijardu evra. I to ne samo oni koji žive i rade u prizemlju.
Andrea Soldo ima frizerski salon na prvom spratu. Lift za osobe sa poteškoćama u kretanju plaćen je oko 7.000 evra.
Iako skup – nije vodootporan. Sistem zaštite Venecije se razvija 40 godina. Zbog korupcije ne radi, kaže Andrea.
"Veliki novac je potrošen da bi se napravila mašina koja nas brani od poplava, ali ta mašina ne radi", ističe Andrea Soldo.
Kaže da su Venecijanci besni i pokazuje video-klipove koje su njegovi prijatelji napravili.
Koji sat nakon što su snimljeni, premijer Konte u poseti Veneciji obećao je ubrzanje projekta "Moze", koji bi trebalo da čuva grad od visoke vode.
Proglašena vanredna situacija, vlasti obećavaju pomoć
Italijanske vlasti su proglasile vanrednu situaciju kako bi se brzo obezbedila sredstva za saniranje štete.
"Pomoći ćemo građane sa maksimalno pet hiljada evra i vlasnike radnji do 20.000 evra. Taj novac će odmah biti na raspolaganju. Za one koji su pretrpeli veću štetu, uradićemo procenu", najavio je Konte.
Gimnazijalcima iz Umbrije nije se baš posrećilo sa terminom ekskurzije u Veneciju. Ipak, ni visoka voda ne može potkopati čvrsto izgrađene manire.
Sedamnaestogodišnji Frančesko ne smatra da su samo Italijani krivi za poplavu u Veneciji već, manje-više, ceo svet zbog doprinosa globalnom zagrevanju.
"Moja generacija treba da zaustavi zagađenje planete, jer to sve vodi ka katastrofi", smatra Frančesko.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.