Potop u Sloveniji. Ljubljana pod vodom  jednom u 250 godina VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 08:22

Potop u Sloveniji. Ljubljana pod vodom " jednom u 250 godina VIDEO/FOTO

Sloveniju je u sredu popodne pogodilo snažno nevreme. Počelo je na severoistoku zemlje, ali su se obilne padavine uskoro su se proširile na celu zemlju.

Slovenački mediji javljaju kako su poplavljeni podrumi, srušena brojna stabla te je oštećen krov jedne stambene kuće. Meteorolozi ističu da prema njihovima proračunima ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenu padne jednom u 250 godina.

Obilna kiša padala je tokom noći, a najteža situacija je bila u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljubljani. Tako je u naselju Vižmarjah voda preplavila podzemni prolaz u kom je ostao zarobljen automobil, ali vozač je srećom uspeo da se izvuče bez povreda.

U samo 10 minuta u Ljubljani je palo 25 litara kiše po kvadratnom metru.

Meteorolog Rok Kosan rekao je pak kako je tokom nevremena u Prirodnom parku Goričko ukupno palo 93 litre po kvadratnom metru, a u Ljubljani 88 litara.

"U ovom kratkom periodu palo je više kiše nego u protekla dva meseca zajedno", rekao je Kosan.

Slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje (SPIN) saopštila je da su vatrogasci imali pune ruke posla u Beltincima gde su iz više objekata ispumpavali vodu, a pripadnici vatrogasne brigade iz Gerlinaca gasili su požar koji je izbio pošto je grom udario u drvo.

Voda je potopila i pozorište.

Jernej Pristov, portparol pozorišta rekao je da je za vreme predstave voda počela padati s krova.

"Krov je dotrajao, voda je padala na pozornicu i iza pozornice u potocima", kazao je.

Predstava je, jasno, prekinuta, a ljudi su evakuisani. Struja je isključena, a trenutno nije moguće proceniti štetu.

"Nešto ovako se nikad nije dogodilo u istoriji pozorišta", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nevreme kakvo se dešava JEDNOM U 250 GODINA U SLOVENIJI: U Ljubljani poplavljeno 500 zgrada, vetar obarao drveća (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 30.Sep.2021

Snažno nevreme praćeno jakom kišom, koje je sinoć zahvatilo Sloveniju, poplavilo je više od 500 zgrada samo u Ljubljani gde je palo 88 litara po kvadratnom metru što se, prema procenama, događa jednom u 250 godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.