Poplave, katastrofe, ratovi? Gradi se rešenje za novo društvo

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave, katastrofe, ratovi? Gradi se rešenje "za novo društvo"

Globalno zagrevanje, rast nivoa mora, nuklearni rat, prirodne katastrofe su razlozi zbog kojih bi čovečanstvo moralo da se odrekne kopna. Vlasti Francuske Polinezije su spremne da daju veliki novac kako bi se našlo rešenje.

Kako pišu britanski mediji, ugovor za pilot projekat je nedavno potpisan sa američkom kompanijom "Sisteding", a izgradnja prvog pravog plutajućeg grada bi trebalo da počne 2019. godine.

Kompanija je provela pet godina razvijajući model po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kome bi potpuno funkcionalni samostalni gradovi mogli da budu održivi plutajući u međunarodnim vodama.

"Prvi će biti izgrađen u polinezijskim vodama, ali se nadamo da ćemo posle ovoga, u budućnosti, stvoriti potpuno nove zajednice u međunarodnim vodama. Tragamo za mestima koja su zaštićena, jer ne želimo da budemo na otvorenom moru. Tehnološki smo us tanju, ali bi ekonomski to bilo teško održivo", kaže direktor kompanije Rendolf Heken.

Idealna lokacija je ona koja je zaštićena nekim grebenom, a za početak se ne očekuje "radikalno veliki projekat".

"Mislim da je ovo prilika da dobijemo novu priliku da stvaramo društvo od nule. Imali bismo mesto na kome bismo pokušavali nove stvari, novi način donošenja odluka, umesto da koristimo iste sisteme, koje su nam ostavili naši preci", kaže Henken.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poplave, katastrofe, ratovi? Gradi se rešenje "za novo društvo"

Izvor: Press, 18.Jan.2017

Globalno zagrevanje, rast nivoa mora, nuklearni rat, prirodne katastrofe su razlozi zbog kojih bi čovečanstvo moralo da se odrekne kopna. Vlasti Francuske Polinezije su spremne da daju veliki novac kako bi se našlo rešenje. . ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.