Izvor: Blic, 16.Dec.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POPLAVE U GRADIŠKI I DELU PRNJAVORA Podzemna voda potopila podrume, reke se izlile na njive

Posle obilne kiše i snega koji se topi, reke i potoci su naglo nabujali a porasto je i nivo podzemne vode.

Vodostaj Save u Gradiški dostigao je nivo od 670 cm. Sava se izlila u nebranjenom delu od Orahove do Orubice i poplavila veliku površinu oranica. Tokom prošle noći poplavljeni su mnogi podrumi u naseljima pored Save a kanalska mreža na pojedinim naseljima nije u funkciji.

Iz Komunalnog preduzeća “Vodovod”, koje gazduje crpnom pumpom “Kej” stiglo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obaveštenje u kome upozoravaju građane da vrednije stvari iz podruma izbave na sigurnija mesta.

Na taj problem ukazuju meštani nekoliko naselja, uvereni da JP „Vode Srpske“ i resorno ministarstvo nisu adekvatno reagovali, posebno na održavanju i funkcionisanju crpnih stanica.

Inače, vodostaj Save je u naglom porastu, a na pojedinim područjima ova reka, kao i više planininskih potoka se izlila iz korita. Za sada, nema poplavljenih objekata, osim podruma ali ohrabruje prestanak padavina.

Ovde je već došlo do razvedravanja a dežurne službe, komunalci, vatrogasci i ostali trude se da spreče veće štete od podzemne vode. Na hrvatskoj strani veće je uvedeno pripremno stanje u Mlaki, Staroj Gradišci, Slavonskom Mačkovcu, Davoru i Slavonskom Kobašu.

Ekipe Civilne zaštite iz Gradiške su na terenu i posebno se prati stanje u Orubici, gde živi desetak porodica do kojih se tokom visokog vodostaja ne može doći.

Meštani Ulice Živoina Preradovića u Prnjavoru, nakon samo jedne kišne noći ponovo su osvanuli poplavljeni, a pod vodom su im dvorišta, ulice, a nekim preti da uđe i u graže, pa čak i kuće.

Meštani ove ulice posle svake obilne kiše dožive katastrofu, a posledice još nisu otklonjene ni posle kobne 2014. godine.

- Katastrofa je, strahujemo od svake veće kiše, a evo sad nas poplava dočeka i nakon što je kiša padala samo jednu noć, to se još nije desilo. Ako kiša nastavi opet će biti velike poplave, a niko ne preduzima ništa da se ovo zaustavi - kaže jedna od meštanki.

Stanovnici strahuju šta će se desiti ako kiša bude padala i večeras, jer postoji mogućnost da im uđe i u kuće.

Nadležni im, kažu, svake godine obećavaju da će njihov problem biti rešen, ali već godinama od rešenja nema ništa, a oni svaku vremensku strahuju i očekuju ono najgore.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

PRETE LI BiH NOVE POPLAVE Podzemna voda potopila podrume, reke se izlile na njive

Izvor: Blic, 16.Dec.2017

Posle obilne kiše i snega koji se topi, reke i potoci su naglo nabujali a porasto je i nivo podzemne vode...Vodostaj Save u Gradiški dostigao je nivo od 670 cm. Sava se izlila u nebranjenom delu od Orahove do Orubice i poplavila veliku površinu oranica. Tokom prošle noći poplavljeni su mnogi podrumi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.